Congo (DR)

Het Leger des Heils Congo richtte zijn eerste korps in de Democratische Republiek op in 1934. Na een lange tijd van onrust vinden nog steeds regelmatig gewapend conflict plaats, vooral in het oosten van het land. IOS ondersteunt hier projecten op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en werk en inkomen.

Algemeen

Hoofdstad: Kinshasa
Oppervlakte: 2.344.858 km²
Aantal inwoners: 79 miljoen
Taal: Frans, Lingala, Kikongo, Swahili, Tshiluba
Religie: Christendom, Islam
Munteenheid:Congolese frank (CDF)
Regeringsvorm: presidentiële republiek 

Ontwikkeling

De Democratische Republiek Congo (DRC) heeft een score van 0.435 op de Human Development Index (HDI). Dit is een samengesteld nummer dat getallen omvat met betrekking tot levensverwachting, onderwijs en inkomen per hoofd van de bevolking. Dit getal wordt gebruikt om landen in vier niveaus van menselijke ontwikkeling te rangschikken. Hoe hoger deze factoren, hoe hoger het indexnummer. DRC wordt volgens deze index gerangschikt op de 176ste plaats van de 186 landen. Dit is een zeer lage positie en geeft aan dat DRC een van de minst ontwikkelde landen ter wereld is. Dit is ook zichtbaar in het dagelijks leven van de Congolezen. Slechts 4% van de mensen in DRC heeft dagelijks toegang tot internet. (bron: CIA Factbook) 

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van de Republiek Congo zijn de Pygmeeën. Begin 15deeeuw kwamen de eerste kolonisten aan land. Zij verscheepten veel Congolezen als slaven naar Amerika. Tussen 1885 en 1908 was het land een prive eigendom van de Belgische koning Leopold II. Uitbuiting, marteling en het afhakken van handen en voeten waren een tafereel van alledag. Als gevolg van alarmerende persberichten over de manier waarop koning Leopold II met zijn eigendom omging en een internationale interventie werd het land in 1908 een Belgische kolonie. Pas in 1960 werd het land officieel volledig onafhankelijk. (bron: landenweb)  

Politiek en Economie

Na de onafhankelijkheid werd Joseph Kasavubu door het parlement als eerste president gekozen, maar dat viel in slecht aarde. Slechts enkele dagen na de onafhankelijkheid brak een oproer uit onder het leger en de politie. Dit leidde tot een burgeroorlog, die uiteindelijk tot november 1965 duurde, waarna Joseph Désiré Mobutu aan de macht kwam. In 1971 veranderde Mobutu de naam van het land in Zaïre. In 1994 bracht de burgeroorlog in Rwanda een grote vluchtelingenstroom naar Zaïre op gang, dat was het begin van een oorlog tussen de Banyamulenge (Congolese Tutsi’s) en het Zaïrese leger. Mobutu vluchtte vanuit Kinshasa naar Marokka en overleed daar na een lang ziektebed in september 1997. In de tussentijd was een bondgenootschap van verzetsbewegingen onder de naam AFDL (Alliantie van Democratische Krachten voor de Bevrijding) opgezet. De AFDL-voorzitter Kabila wijzigde de naam van het land in Democratische Republiek Congo en riep zichzelf uit tot president. Na diverse vergeefse pogingen leidden vredesbesprekingen door president Chiluba van Zambia uiteindelijk tot het Lusaka-Akkoord, dat door de zes deelnemende landen dat werd getekend en door de drie rebellenbewegingen. Maar alleen nadat het akkoord in 2003 was getekend was de weg vrij voor de vorming van een nieuwe overgangsregering. De meeste ministers waren afkomstig uit voormalige rebellengroepen, de voormalige regering en de voormalige politieke oppositie. In 2005 werd er een nieuwe grondwet geformuleerd en in 2006 werden president en parlementsverkiezingen gehouden waarbij Kabila wederom won. In 2008 braken gevechten uit met Hutu milities uit Rwanda, een oude bondgenoot. Het land kampt nog steeds met onrust, in de afgelopen jaren zijn duizenden mensen verdreven, vermoord en verkracht. Ondanks VN interventies zijn de rebellen nog steeds actief. De afgelopen jaren zijn twee leiders van rebeltroepen veroordeeld op het internationale strafhof in Den Haag vanwege oorlogsmisdaden. Ondanks omstreden presidentsverkiezingen is Kabila nog steeds aan de macht. (bron: landenweb) 

Cultuur

Het tropische regenwoud in Congo levert verschillende soorten kostbaar hardhout, waaronder mahonie en ebben. Het land heeft het oudste National Park van Afrika, wat een landelijke trots is. Ook muziek en traditionele dans zijn deel van de cultuur, voornamelijk voor de mensen die een inheemse religie hebben.