Congo (Brazzaville)

In Congo Brazzaville is het Leger des Heils al vanaf de jaren '30 actief. Sinds de burgeroorlog in jaren '90 is er nog steeds veel armoede.

Algemeen

Hoofdstad: Brazzaville
Oppervlakte: 342.000 km²
Aantal inwoners: 5 miljoen
Taal: Frans
Religie: Rooms katholiek, Animisme, Protestant
Munteenheid: Centraale Afrikaanse Frank (CFA)
Regeringsvorm: presidentiële republiek 

Ontwikkeling

Congo Brazzaville, ook wel de Republiek Congo genoemd, heeft een score van 0.592 op de Human Development Index (HDI). Dit is een samengesteld nummer dat getallen omvat met betrekking tot levensverwachting, onderwijs en inkomen per hoofd van de bevolking. Dit getal wordt gebruikt om landen in vier niveaus van menselijke ontwikkeling te rangschikken. Hoe hoger deze factoren, hoe hoger het indexnummer. Congo Brazzaville wordt volgens deze index gerangschikt op de 135ste plaats van de 186 landen. De gemiddelde tijd die mensen naar school gaan en onderwijs krijgen in Congo Brazzaville is bijna 11 jaar. Ongeveer 80% van de bevolking kan lezen en schrijven. (bron: CIA Factbook) Desondanks dat een groot deel van de Congolezen literair geschoold is, is een schrikbarende 1 op de 4 kinderen werkzaam in de kinderarbeid. De bevolking van de Republiek Congo blijft elk jaar stijgen. Het geboortecijfer is erg hoog, maar dit percentage wordt naar beneden gehaald door de grote kindersterfte en de lage levensverwachting als gevolg van Aids.  

Geschiedenis

De oorspronkelijke bewoners van de Republiek Congo zijn de Pygmeeën. Begin 15deeeuw kwamen de eerste kolonisten aan land. Deze pioniers, voornamelijk Fransen en Belgen, brachten behoorlijk wat schade aan in hun tijd. Vele Congolezen werden als slaven naar Amerika verscheept. In de 19e eeuw arriveerde de Franse ontdekkingsreiziger Graaf Pierre Savorgnan de Brazza Ogooú in Congo. Hij nam de stad Ntamo over en doopte deze om tot Brazzaville. In 1891 werd het gebied officieel Frans-Congo. In de 20steeeuw namen tal van veranderingen plaats. In 1910 werd Frans-Congo onderdeel van Frans Equatoriaal-Afrika. In 1958 werd het gebied een autonome republiek binnen de Franse Gemeenschap. Twee jaar later werd het land officieel volledig onafhankelijk en omgedoopt tot de Republiek Congo. (bron: landenweb

Politiek en Economie

De eerste president van de Republiek Congo was Fulbert Youlou. Hij vormde een coalitieregering bestaande uit drie partijen, maar probeerde ondertussen zijn Bakongo-stamgenoot Joseph Kasavubu van Congo-Kinshasa aan de macht te houden. Het volk kwam in opstand en verdreef Youlou in 1963. Toen werd Alphonse Massamba-Débat president. Zijn tijd als president eindigde toen majoor Marien Ngouabi in 1968 de macht greep. Hij baseerde zijn beleid op het marxisme-leninisme en verklaarde de Parti Congolais du Travail (PCT) als enige toegestane partij. De landsnaam doopte hij om tot de Volksrepubliek Congo. In maart 1977 werd president Ngouabi vermoord. Als opvolger van Ngouabi werd Jacques Yombi-Opango aangesteld, die voorzitter werd van het Militaire Comité van de PCT. In juli 1987 was er militaire staatsgreep tegen het bewind van president Dennis Sassou-Nguesso, maar zonder succes. Twee jaar later werd een oppositiepartij opgericht, de Unie voor Congolese Democratie. In 1992 werd een nieuwe, democratische grondwet aanvaard en werd de landsnaam in Republiek Congo gewijzigd waarna de monopoliepositie van de PCT werd afgeschaft. Datzelfde jaar werd Pascal Lissouba president en werden parlementsverkiezingen gehouden. De Union panafricaine pour la Démocratie sociale (UPADS) was de grootste partij. Een jaar later won de UPADS opnieuw, maar de oppositie beschuldigde de partij van fraude. Jarenlang waren binnenlandse opstanden aan de orde van de dag en zelfs vrijheid van meningsuiting en vrije pers werden strafbaar verklaard.Oud-president Dennis Sassou-Nguesso werd door president Pascal Lissouba gezien als een potentiële bedreiging. Hij gaf het leger opdracht de woning van Sassou-Nguesso te omsingelen, maar Nassou-Nguesso wist te ontkomen en wist in oktober 1997 een staatsgreep te plegen. Sinds die tijd is Sassou-Nguesso de president van de Republiek Congo. (bron: landenweb

Cultuur

Congo betekent jager in Kikongo, een van de talen van de oorspronkelijke bewoners van het land. Congo Brazzaville staat bekend om de rijke flora en fauna: savanne, moerassen, bergen en tropische regenwouden. Ook is het land rijk aan olie en diamanten. Ongeveer de helft van de Congolezen is Rooms Katholiek, de andere helft volgt animistische tradities. Een protestantse minderheid is aanhanger van de Church of Jesus Christ on Earth, de grootste onafhankelijke christelijke kerk in Afrika.Net als in vele andere Afrikaanse landen zijn traditionele muziek en dans deel van de cultuur, vooral voor mensen die een animistische of inheemse religie hebben.