Burkina Faso

Het Leger des Heils begon in 2012 met de eerste werkzaamheden in Burkina Faso. De regio werd in augustus 2018 onderdeel van het Mali-territorium. Een jaar later zijn er al een korps en twee buitenposten opgezet (bron: www.salvationarmy.org).

Ontwikkeling

Burkina Faso heeft een score van 0.423 op de Human Development Index (HDI). Dit is een samengesteld nummer dat getallen omvat met betrekking tot levensverwachting, onderwijs en inkomen per hoofd van de bevolking. Dit getal wordt gebruikt om landen in vier niveaus van menselijke ontwikkeling te rangschikken. Hoe hoger deze factoren, hoe hoger het indexnummer. Burkina Faso staat wereldwijd op nummer 183 van de 186 landen. Dit betekent dat bijna de helft van de bevolking in extreme armoede leeft. De gemiddelde persoon verdient rond de €550 per jaar. (bron: UNDP)

Geschiedenis

Vanaf de 11e eeuw, regeerde de Mossi, een West Afrikaanse etnische groep, over een groot deel van Noordwest-Afrika. Na de komst van de Fransen in 1896 werd de regio die nu Burkina Faso is een Franse kolonie en de naam Opper-Volta. Op 5 augustus 1960 werd het land onafhankelijk van Frankrijk. Op 4 augustus 1984, precies een jaar nadat de marxist-leninist Thomas Sankara middels een staatsgreep aan de macht kwam, werd de naam van het land veranderd naar Burkina Faso, wat het land van de oprechte mensen betekent. In vergelijking met andere Afrikaanse landen, heeft Burkina Faso een vrij vreedzame geschiedenis. Er zijn welliswaar een aantal staatsgrepen geweest, maar deze zijn zonder bloedvergieten verlopen. Behalve met Frankrijk tijdens de kolonisatie, heeft Burkina in moderne tijden geen oorlog gekend. Er zijn af en toe wel fricties met Ivoorkust. Het land is ondanks de armoede redelijk zelfvoorzienend en hongersnood is niet meer voorgekomen sinds de droogtes in de jaren '70 en '80. Tijdens de burgeroorlog in Ivoorkust dreigde wel hongersnood in het zuiden van Burkina Faso door de toestroom van Ivoriaanse vluchtelingen maar dit werd voorkomen door internationale hulp.

Politiek

In 1987 werd Sankara na een militaire staatsgreep afgezet en kwam Blaise Compaoré aan de macht. Burkina Faso kent vandaag een presidentieel politiek systeem waarbij het volk in twee stemrondes een president verkiest voor een periode van vijf jaar. De president kan slechts één keer worden herverkozen. Dat was niet het geval met Compaoré. Daarom werd hij in 2014 zelf gedwongen op te stappen naar aanleiding van een volksopstand. Sinds 2015 is Roch March Christian Kaboré het staatshoofd van Burkina Faso. Hij werd verkozen in de eerste stemronde van de presidentsverkiezingen met 53 procent van de stemmen. (bron: landenweb)

Economie

Burkina Faso is een van de armste landen van de wereld. 80% van de bevolking is afhankelijk van de landbouw die gesubsidieerd wordt door de VN. Ondanks problemen zoals droogte en slechte infrastructuur kan het land zichzelf van voldoende voedsel voorzien, mede door de economische impuls die gegeven is door Thomas Sankara. Zijn slogan "Consommons Burkinabé" (Consumeer Burkinabees) zette de Burkinabe aan om producten uit eigen land te kopen, waardoor geld binnen het land blijft. De belangrijkste exportproducten van Burkina Faso zijn sperziebonen en katoen. In het zuiden van het land zijn ook bananen- en cacaoplantages (bron: landenweb).

Cultuur

Ongeveer de helft van de bevolking van Burkina Faso is moslim. 40% van de bevolking volgen traditionele natuurreligies. De rest is christelijk, vooral rooms-katholiek. Familiebanden zijn heel belangrijk voor de Burkinabe. Net als in veel andere Afrikaanse landen in muziek een groot deel van de cultuur. De Balafoon wordt veel gebruikt, maar ook de djembé en de Ngoni zijn veelvoorkomende instrumenten (bron: faso.nl).

Algemeen

Hoofdstad: Ouagadougou
Oppervlakte: 274.20 km²
Aantal inwoners: 20 miljoen
Taal: Frans
Religie: Islam
Munteenheid: CFA (West Afrikaanse Frank)
Regeringsvorm: presidentiële republiek

Een auto voor Burkina Faso Training voor cadetten uit Burkina Faso 'Change the Game' Academie