Strijd tegen hongersnood

08-06-2017

De internationale leider van het Leger des Heils, generaal André Cox, heeft zijn stem toegevoegd aan die van andere christelijke leiders in een beroep op G7-vertegenwoordigers  wanneer ze elkaar deze week in Italië ontmoeten voor een topconferentie.

Samen met de leiders van de World Council of Churches en World Vision International ondertekende generaal  André Cox een brief gericht aan de meest invloedrijke politieke leiders van de wereld. In de brief wordt geschreven dat er meer actie moet worden ondernomen om de levens van de 20 miljoen mensen te verbeteren die in Hongarije, Somalië, Zuid-Soedan en Nigeria in hongersnood verkeren. Ook wordt geschreven dat hongersnood in deze tijd niet kan worden geduld. Niet alleen omdat elk mens in Gods ogen gewaardeerd wordt en het recht heeft om te eten, maar ook omdat hongersnood de zwakste en meest kwetsbare mensen raakt.

Reflecterend op de wereldwijde dag van gebed over hongersnood - waarbij meer dan een miljard christenen werden opgeroepen om op zondag 21 deel te nemen aan wereldwijd gebed - merkt de brief op dat de generaal en andere kerkleiders het onderwerp hongersnood prioriseren omdat ze van mening zijn dat deze crisis gebeden vereist. En dat regeringen, samenlevingen en mensen die gelovig zijn moeten handelen.

Als internationale kerk en liefdadigheidsorganisatie reageert het Leger des Heils op een praktische manier  om voedsel- en waterbeveiliging in Afrika aan te pakken. In de Nigeriaanse staten Adamawa, Yobe en Borno leven 40.000 mensen in hongersnood. Naar verwachting stijgt dit in de volgende maand naar 120.000. Een Rapid Response Team van het Leger des Heils concentreert zijn werkzaamheden allereerst op een gemeenschap waar zich een kamp voor ontheemden bevindt. Deze mensen zijn ten gevolge van vervolging  gevlucht. 300 van de meest kwetsbare vluchtelingen krijgen onmiddelijke voedselhup in de vorm van rijst, bonen, tarwe, noedels, kookolie en zout. Het Leger des Heils is van plan om hun diensten uit te breiden en nog eens 18.000 inwoners te helpen.

Kapitein Godspower Anozie, noodhulpcoördinator van het Nigeria territorium van het Leger des Heils, verklaart dat dit niet alleen over voedsel gaat, maar over 'herstel van de hoop om te leven'. De kapitein zegt dat de voedseldistributie 'levens redt en waardigheid behoudt, met name bij vrouwelijke begunstigden', van wie veel seksueel uitgebuit zijn, geconfronteerd met de verschrikkelijke keuze om hun lichamen te verkopen voor eten of om dood te gaan van de honger.

Ondertussen worden duizenden mensen uit Zuid-Soedan, die gevlucht zijn voor de hongersnood, geholpen door een Leger des Heils project in de Pagirinya vestiging in het Adjumani district van Noord-Oeganda. Er worden nieuwe boorgaten gemaakt zodat de vluchtelingen toegang hebben tot schoon drinkwater. De leiding van het project wordt nadat er een training is gegeven, overgedragen aan de lokale gemeenschap. Ongeveer 2.200 mensen krijgen hierdoor verbeterde sanitaire voorzieningen. Ook krijgen families containers om hun schone water in te bewaren en keukenbenodigdheden zodat ze hygiënisch kunnen koken. Voordat het boorgatenproject van start ging werd tevens een ander project uitgevoerd waarbij 20 toiletten werden gebouwd. Beide projecten hebben als doel om hygiënische omstandigheden en daardoor de gezondheid van de vluchtelingen te verbeteren.