Orkaan Irma, het Leger des Heils biedt hulp

08-09-2017

Orkaan Irma heeft een verwoestend effect gehad op delen van het Caribisch gebied, waardoor het eiland Barbuda nu nauwelijks bewoonbaar is, aldus premier Gaston Browne. Het Leger des Heils, wat gevestigd is op het nabijgelegen eiland Antigua, werkt samen met de overheid om voedselvoorziening te verstrekken aan slachtoffers die naar naburige eilanden zijn gevlucht.

Naast de zware regen en stormen brengt vooral de krachtige wind veel schade toe. Deze raasde met 185 kilometer per uur over St. Maarten en trok vele daken van huizen met zich mee. De voorzieningen van het Leger des Heils op het eiland hebben slechts in kleine mate schade opgedaan, maar er wordt nog steeds noodaccommodatie verstrekt aan minstens 37 mensen die hun huizen noodgedwongen moesten verlaten.

Territoriale Commissaris Mark Tillsley moedigt het personeel van het Leger des Heils aan om aandacht te schenken aan de meest kwetsbaren in de gemeenschappen en waar mogelijk onderdak, ondersteuning en praktische hulp te bieden.

Terwijl Puerto Rico aan het ergste van de storm ontsnapte en het rampenteam van het Leger des Heils daar niet hoefde op te treden, werden maaltijden verstrekt in de overstromingsgemeenschap van St. Thomas op de Amerikaanse Maagdeneilanden. Cuba, Haïti, de Dominicaanse Republiek en de Bahama's blijven gevoelig voor stormschade.

Met de meest betrouwbare meteorologische modellen, die nu anticiperen dat de orkaan Irma zaterdag in de vorm van een storm in categorie 5 over Zuid-Florida zal razen, is het Amerikaanse Zuidelijke Territorium van het Leger des Heils nu op tal van fronten rampreacties aan het coördineren. Alle voorbereidingen op noodsituaties in de Verenigde Staten en Canada zijn geactiveerd en bijna een derde van een miljoen maaltijden zijn al verstrekt aan slachtoffers van de orkaan Harvey die in Texas plaatsvond. Een grootschalige voedselverstrekkingsactie is nog steeds aan de gang, zonder dat het aantal slachtoffers in Texas verminderd. Daar zijn nog steeds ongeveer 22.000 mensen afhankelijk van een dagelijkse maaltijd van het Leger des Heils.

Generaal André Cox, internationaal leider van het Leger des Heils, nam tijdens zijn bezoek aan Atlanta de tijd om naar Housten te reizen om daar te zien hoe het Leger des Heils slachtoffers van de orkaan Harvey ondersteunt. Hij ontmoette een aantal hulpverleners en ging op bezoek bij het noodhulp commando.

In Florida worden de voorbereidingen voor orkaan Irma gecoördineerd door de Amerikaanse territoriale rampcoördinator Jeffrey Jellets in Atlanta, Georgia. Hij legt uit dat er in Florida meer dan vier miljoen mensen te horen hebben gekregen dat ze hun huizen of accommodatie moeten verlaten wat steeds moeilijker wordt door brandstoftekorten en lange wachtrijen bij benzinestations.

Onderwijl dat de mobiele kantines uit Florida terug worden gebracht nadat ze in Texas zijn ingezet, stellen de hele staat en zelfs staten daarbuiten zoals de Carolinas en Virgina, alvast apparatuur en noodvoorzieningen beschikbaar. Alle 47 Leger des Heils korpsen (kerken) in Florida staan op standby om te reageren op de behoeften van een geschatte 300.000 mensen die tijdelijke schuilplaatsen nodig zullen hebben als de storm overraast. Er staan op zijn minst 10 managementteams klaar om tactische problemen op te lossen bij de distributie van voedsel, water, dekens, kleding en andere basisbenodigdheden. Dit wordt gedaan in nauw overleg met de overheids- en provincieautoriteiten. 

Foto's en de laatste informatie zijn beschikbaar op www.salvationarmy.org/hurricanes2017 en regelmatige gedetailleerde updates (engels) zijn hier te vinden.

Wanneer u wilt doneren ten behoeve van de noodhulp acties die het Leger des Heils uitvoert kunt u uw gift storten op NL27 RABO 0119 6839 89 t.n.v. Leger des Heils IOS o.v.v. Noodhulp.

Tekst: www.salvationarmy.org/ihq/news/inr080917b
Vertaling door Writing By