Migranten karavaan krijgt ondersteuning van het Leger des Heils in Mexico

05-02-2019

Na een lange reis door Mexico zijn er ongeveer 10.000 migranten uit Midden-Amerika aangekomen op de grens tussen de VS en Mexico. Sommige van hen zijn de VS binnengekomen en op zoek naar asiel, maar er zijn ook duizenden migranten blijven steken in de stad Tijuana, in het Noorden van Mexico, waar het Leger des Heils en andere hulporganisaties momenteel hulpdiensten verlenen.

De migranten karavaan begon bijna 4.500 kilometer eerder, in Honduras, waar de overgrote meerderheid van migranten vandaan komt. Naarmate de karavaan richting het noorden trok, sloten mensen uit El Salvador, Guatemala en Nicaragua zich aan bij de mensenstroom. De meeste migranten zijn op de vlucht voor extreme armoede, crimineel geweld en een gebrek aan werkgelegenheid. De karavaan bood de mogelijkheid om met anderen -en daardoor op een veiligere manier- te reizen. Onderweg hebben lokale gemeenschappen - inclusief enkele centra van het Leger des Heils - voedsel, drinken en onderdak verstrekt. De meeste migranten zijn van plan asiel aan te vragen in de VS, maar bijna 1800 van de oorspronkelijke groep hebben inmiddels asiel gezocht in Mexico.

Voordat de huidige migrantencrisis uitbrak, was het Leger des Heils al begonnen met het opzetten van twee opvangcentra in de stad. Het centrum voor mannen biedt slechts plaats aan 120 mensen, met een kleine uitbreiding die binnenkort in gebruik wordt genomen. Het vrouwenopvangcentrum biedt daarnaast nog 27 plaatsen. Hulpdiensten hebben ongeveer 8.000 migranten voorzien van voedsel en andere noodartikelen. Veel van de migranten zijn gedesoriënteerd en hebben emotionele trauma’s opgelopen omdat ze noodgedwongen hun huizen en vertrouwde omgeving moesten verlaten.

Door de migranten karavaan woont er nu een aanzienlijke Mexicaanse bevolking in Tijuana, wachtend tot ze hun toevlucht kunnen zoeken in de VS. Het Leger des Heils heeft inmiddels al 2.000 rugzakken en bijna 2.500 kits met spullen voor persoonlijke hygiëne uitgedeeld. Ongeveer 8.000 mensen krijgen advies, toegang tot rechtsbijstand en hulp bij de juridische aspecten voor het aanvragen van asiel. Praktische zaken, zoals de behoefte aan kookfaciliteiten en kleding, worden ook aangepakt.

In samenwerking met andere hulporganisaties biedt het Leger des Heils toegang tot maatschappelijk werkers, psychologen en geestelijke hulpverleners.

Foto's van de noodhulpactiviteiten zijn beschikbaar om te downloaden via de Flickr-stream: sar.my/mexcar

Wanneer u wilt doneren ten behoeve van de noodhulp acties die het Leger des Heils uitvoert kunt u uw gift storten op NL27 RABO 0119 6839 89 t.n.v. Leger des Heils IOS o.v.v. Noodhulp.   

Vertaling van: https://www.salvationarmy.org/ihq/news/inr040219

Vertaling door Writing By