Logistieke ondersteuning in Athene

26-10-2015

Het Leger des Heils in Nederland steunt momenteel diverse noodhulpprojecten van het Leger des Heils in Italië en Griekenland, waaronder het leveren van voedsel, water, sanitaire voorzieningen en pastorale zorg aan vluchtelingen in Athene. Ook zond het Leger des Heils in Nederland een medewerker van ReShare naar Griekenland om logistieke ondersteuning te bieden bij het werk in Athene.  

Het plein
Vanaf het begin ervaart Jan de stad als overweldigend; “De eerste indrukken hier in Athene zijn ongelooflijk. Ik heb nu al diep respect voor wat het Leger des Heils hier, hoe klein dan ook, aan het doen is.” Dagelijks komen er tussen de 4000 en 6000 vluchtelingen per dag Athene binnen. Jan vertelt; "Alle vluchtelingen komen in Athene tezamen op het plein the Victoria Square in het centrum van de stad. Door de overheid is er in Athene een kamp ingericht in het stadion waar in 2004 de Olympische Spelen werden gehouden. Daar kunnen mensen slapen en eten. Op het plein worden de vluchtelingen door de politie naar bussen gewezen die naar het kamp rijden. Omdat er veel achterdochtigheid voor de politie heerst, zijn er niet veel vluchtelingen die hier van gebruik maken en blijven mensen veelal op het plein.  Gemiddeld blijven vluchtelingen een tot twee dagen voordat ze verder reizen. Jan constateert; “Het Leger des Heils is op deze plek het enige Ngo die zich om deze mensen bekommert. We delen dagelijks sandwiches en melk uit op het plein. Ook proberen we waar mogelijk te adviseren en te helpen.”

Inspelen op behoeften
Afhankelijk van de situatie, wordt er ingespeeld op de behoeften van de mensen. Jan geeft een voorbeeld; “Na dagen van regenval, waar regencapes en droge kleding nodig waren, scheen vandaag eindelijk de zon.” Door overstromingen werd de binnenstad van Athene afgesloten en werden overvaarttochten vanaf Lesbos een paar dagen stilgelegd. Jan vervolgt; “De vluchtelingenstroom ging aan de andere kant wel verder. Door de overvolle boten en het slechte weer zijn boten gezonken en is er een kind van twee verdronken.” Deze opstopping bracht nog meer gevolgen met zich mee. Jan; “Aangezien er geen vluchtelingen van de eilanden konden vertrekken, werd de opvang nog penibeler dan hij al was. Om geen mensen buiten te laten slapen werd besloten een zwembad leeg te laten lopen om slaapplekken te creëren.” Vluchtelingenstroom

Sociale media
De eerste vluchtelingenstroom die aankwam in Athene bestond voornamelijk uit goed opgeleide mensen uit Syrië. Voordat ze vertrokken, maakten ze al hun geld over op de Western Union Bank. Athene heeft op deze manier veel geld aan deze mensen verdiend. De vluchtelingen die momenteel aan land komen zijn vooral arme mensen. Zij hebben alles moeten verkopen om de overtocht te kunnen betalen. In Griekenland wordt verteld dat Duitsland daarom in het begin zo snel hun grenzen openstelden. Alle rijke Syrisch vluchtelingen zijn daar nu geland en zullen fors gaan investeren. De arme vluchtelingen worden nu doorgestuurd naar andere Europese landen. De vluchtelingen weten absoluut niet wat ze te wachten staat tijdens hun reis. Opvallend is hoeveel vluchtelingen daarom door social media meer te weten willen komen over hun mogelijkheden. Jan; “Hier wordt momenteel gesteld dat Nederland toch niet zo'n geweldig land is, erg sober. Ik heb vandaag gehoord dat daarom Zweden nu erg in trek is.”  

Mensenhandel
Jan sprak in Athene met een groepje mannen die vastzaten op het plein omdat ze zonder geld zaten. “Via familie moet er vervolgens geld overgemaakt worden naar een aantal Afghanen die in Athene wonen. Deze Afghanen rekenen 20% provisie om het geld te ontvangen en door te geven!” Jan liep ook tegen andere complicaties aan; “Op het plein worden dagelijks folders uitgedeeld om te adverteren voor reizen naar de Macedonische grens met een luxe bus en vipbehandeling voor de prijs van € 80,00. Wanneer mensen de lijndienst zouden nemen, zou dit ze €20,00 kosten. Vanwege hun onwetendheid gaan de meeste vluchtelingen met deze mensenhandelaren in zee en worden ze in groepen meegenomen.” Jan volgde een groep mensen om te kijken waar ze heen werden gebracht, maar hij werd verteld dat hij maar beter een andere richting kon nemen, omdat ze niet gediend waren van pottenkijkers. “Alles gebeurt buiten het gezichtsveld.” constateert Jan.

Speciale artikelen
Jan vertelt dat er op de eilanden voldoende kleding is, maar een flink tekort aan eten en drinken. Als gevolg vinden er regelmatig vechtpartijen plaats. De vluchtelingen krijgen op de eilanden zoveel kleding dat ze lang niet alles kunnen meenemen op hun doorreis en ze kleding moeten weggooien. Deze kleding wordt verzameld door de zigeuners die het op hun beurt weer verkopen op het vaste land. Aangezien niet alle kleding wordt meegenomen, zijn er op de eilanden grote textielafvalbergen. Hoewel er amper behoefte is aan reguliere kleding, kan het Leger des Heils deze dingen goed gebruiken: winterjassen, regencapes, handschoenen, Pampers, mutsen, ondergoed, plastic zakken, laarzen, babypakjes, dames-hygiëneartikelen, paraplu’s, kleine knuffels, EHBO-nooddekens en een busje. Jan verklaart deze behoeften; “De samenstelling van de vluchtelingen is aan het veranderen. Eerder waren het vooral jonge mannen die de grens overtrokken, nu zijn het veel gezinnen en jonge zwangere vrouwen. Juist vanwege het aantal toenemende kinderen onder de vluchtelingen mogen de grenzen niet gesloten worden!”  

Nieuwe opslagruimte
Het Leger des Heils in Athene krijgt erg veel donaties van over de gehele wereld. Ze hebben een kleine winkel met een grote kelder waar kleding wordt opgeslagen. Daarnaast gebruiken ze een huis aan de overkant van de straat waar de sortering plaatsvindt. Maar Jan is niet blij met dit huis; “Dit gebouw is letterlijk uitgewoond en moet opgeknapt worden. Hier is echter het geld niet voor. De vrijwilligers staan zo goed als in het donker te sorteren." Jan helpt daarom met het uitwerken van een plan om een groter opslag- en distributiecentrum voor hulpgoederen op te zetten.