Hygiëne, onderwijs en gezondheidszorg vormen de basis van voortdurende ondersteuning in Indonesië

14-02-2019

Vier maanden geleden richtten een aardbeving met een kracht van 7.5 op de schaal van Richter en een daaropvolgend tsunami enorme schade aan in Indonesië. Het Leger des Heils in Centraal Sulawesi stond meteen klaar om ondersteuning te bieden en zet deze noodhulp in vele gemeenschappen en dorpen voort. Onlangs begon het team met de distributie van WASH-artikelen (water, sanitaire voorzieningen en hygiëne), waaronder wasmiddel, een emmer met een deksel, jerrycans, een klamboe, waterlepels, zeep, handdoeken, maandverband en artikelen voor verschillende leeftijden, mannen, vrouwen, jongens en meisjes. De eerste distributie vond plaats in het dorp Jono Oge in de provincie Sigi Biromaru, waar 892 gezinnen voorzien werden van WASH-sets. De lokale autoriteiten - waaronder de politie en het leger - hielden toezicht op de distributie en zagen dat de kits met waardering werden ontvangen. De aardbeving verwoestte veel huizen in de provincie. Ook zorgden overstromingen ervoor dat grote stukken land nu onbruikbaar zijn. 

Het Leger des Heils deelde ook noodhulpartikelen uit in Padena en in Rogo, waar de bewoners hun huizen achter moesten laten vanwege de aardbeving en modderstromen. In de komende tijd zullen 4.500 gezinnen in meerdere gemeenschappen WASH-sets ontvangen. 

Ook is het nog steeds moeilijk om een aantal gebieden te bereiken. Dit werd ook ervaren door leden van het International Emergency Services-team die op hun reis naar het oosten van het eiland lang moesten wachten tot een weg werd geopend. Door de aardbeving moeten oude wegen worden hersteld en in sommige gevallen nieuwe wegen worden aangelegd. 

Het Leger des Heils biedt voortdurende steun aan medische klinieken op het platteland en voorziet slachtoffers van traumabegeleiding. Tot nu toe zijn er al 26 dorpen bezocht en meer dan 3.000 patiënten behandeld. Het Woodward-ziekenhuis van het Leger des Heils in Palu blijft hulp bieden aan de lokale bevolking en degenen die vanuit het platteland komen. Veel scholen - waaronder een aantal onder leiding van het Leger des Heils werken nu vanuit tenten, terwijl er een plan wordt gemaakt om de herbouw van klaslokalen te financieren. De overheid heeft richtlijnen verstrekt voor de herbouw, zodat de nieuwe klaslokalen op veilige afstand van de breuklijnen zullen zijn. Een leraar, die momenteel drie klassen lesgeeft vanuit een tent, vertelde het bezoekende team over de uitdagingen waar ze voor staan, maar hij benadrukte dat ze nog steeds grote vreugde krijgen van het lesgeven. 

Het Leger des Heils heeft voortdurende ondersteuning nodig om hulp te blijven bieden bij de wederopbouw van de scholen en gemeenschappen in Indonesië

Foto's van de noodhulpactiviteiten zijn beschikbaar om te downloaden via de Flickr-stream: sar.my/paluquake

Wanneer u wilt doneren ten behoeve van de noodhulp acties die het Leger des Heils uitvoert kunt u uw gift storten op NL27 RABO 0119 6839 89 t.n.v. Leger des Heils IOS o.v.v. Noodhulp.   

Vertaling van: https://www.salvationarmy.org/ihq/news/inr060219

Vertaling door Writing By