Het Leger des Heils reageert op droogte in Kenia

08-04-2017

Volgens de wereldleider van het Leger des Heils, generaal André Cox, veroorzaken droogte en het falen van oogsten in verschillende delen van Afrika - met name in Oost-Afrika -  een 'stijgende humanitaire crisis’. De internationale kerk en goede doelen bieden Kenia hulp in deze tijden van hongersnood. Echter is deze hulp voornamelijk gericht op het noorden van het land, waar de president van Kenia in 23 provincies een nationale ramp heeft verklaard.

In de provincie Turkana, grenzend aan Zuid-Soedan en Ethiopië, zijn officieren van het Leger des Heils grondgebied Kenia West constant bezig om gemeenschappen te helpen. Hongersnood en ziektes zijn aan de orde van de dag. Daarom voorziet het Leger des Heils meer dan 8.000 mannen, vrouwen en kinderen vanuit 13 gemeenschappen van noodvoedingsmiddelen, waaronder maïs, bonen, rijst en kookolie. Om de meest kwetsbare bewoners onmiddellijk hulp te bieden werkt het Leger des Heils samen met andere organisaties in de regio.

Door gebrek aan regenval zijn vele mensen erg kwetsbaar geworden. Het Leger des Heils voert doorlopend werkzaamheden uit om de gemeenschapsleden te helpen. Een veerkrachtproject leert kinderen op een lokale school om droogtebestendige gewassen, zoals pawpaw te kweken. Door de planten te omringen met beschermende, doornige plantsoorten zullen dieren ze minder snel aantasten.

Daarnaast voert het Leger des Heils in Kitui County een schoolvoedingsprogramma uit. Kinderen vanuit zeven basisscholen in de provincie krijen elke dag minstens één voedzame maaltijd op school.

Ook bouwde het Leger des Heils een boorgat in Isiola, de ergste getroffen provincie in Kenia. Het boorgat biedt toegang tot schoon water om te drinken en om gewassen mee te besproeien.

In andere droge gebieden wordt onderzoek gedaan naar hoe het Leger des Heils het beste kan reageren op de situaties daar.  Dit wordt gedaan in samenwerking met nationale en lokale overheden en andere niet-gouvernementele organisaties.

In zijn Paasbericht weerspiegelt generaal Cox dat 'we misschien een gevoel van machteloosheid ervaren door geconfronteerd te worden met een ramp van deze omvang ... maar ons geloof in God zou ons moeten aanmoedigen om niet alleen gedachten van medelijden te hebben. Misschien zouden we in deze tijd voor de Pasen moeten overwegen wat wij kunnen missen zodat anderen iets kunnen ontvangen. '

Voor foto's klikt u hier.