Het Leger des Heils biedt ondersteuning na grote aardbeving en tsunami in Palu, Indonesië

01-10-2018

Wijdverspreide stroomuitval en communicatieproblemen hinderen de hulpverlening in Donggala en Palu, Indonesië, nadat een aardbeving met een kracht van 7,7 en een daaropvolgend tsunami enorme schade aanrichtten in Centraal Sulawesi. Duizenden huizen in de regio zijn verwoest of zwaar beschadigd waardoor veel mensen nu dakloos zijn en noodgedwongen onderdak zoeken onder dekzeilen. Het Leger des Heils, dat al jaren actief is in Centraal Sulawesi, runt verschillende scholen en ziekenhuizen in de regio. Ook een aantal van deze gebouwen zijn beschadigd.  

De patiënten in het Woodward Hospital van het Leger des Heils in Palu, dat onlangs een nieuwe medische vleugel opende, moesten worden geëvacueerd vanwege schade aan het gebouw. Inmiddels is het ziekenhuis wel weer gedeeltelijk operatief. Eén kerkgebouw van het Leger des Heils is volledig ingestort, een aantal anderen leden aanzienlijke schade. Van de 832 bevestigde doden waren er ten minste zes heilssoldaten. Ook zijn er meer dan 500 gewonden gevallen. De lokale autoriteiten verwachten dat het officiële aantal in de komende uren en dagen alleen maar zal toenemen aangezien er steeds meer landelijke gebieden zullen worden bezocht. 

Overlevenden worden door lokale autoriteiten geadviseerd om in de open lucht te blijven en niet terug te keren naar hun beschadigde huizen. Sterke naschokken geven extra problemen aan hulpverleners en vrijwilligers die ondersteuning bieden aan de slachtoffers. Omdat veel ziekenhuisgebouwen zijn beschadigd worden de meeste gewonden in tenten behandeld. Het vervoer in de regio is verstoord en de belangrijkste regionale luchthaven verloor een deel van de landingsbaan.  

Het Emergency Services Teamvan het Leger des Heils in Indonesië wordt aangestuurd vanuit het territoriale hoofdkwartier in Bandung waar een grootschalig rampenbestrijdingsplan wordt gemaakt voor Centraal Sulawesi. Minister-president Lieut-Colonel Yusak Tampai, onderbevelhebber van het Leger des Heils in Indonesië, arriveerde onlangs in Palu om lokale teams te helpen bij de coördinatie van de hulpverlening en bij het maken van een behoefteanalyse. Een belangrijk aspect hiervan wordt het bieden van pastorale en emotionele steun aan slachtoffers en hun gezinnen, evenals het uitdelen van voedsel. Het noodhulpteam is nog maar net gestopt met de hulpverlening na de aardbevingen in Lombok. 

De internationale leider van het Leger des Heils, generaal Brian Peddle, riep wereldwijd reddingswerkers en vrienden op om voor Indonesië te bidden. Op zijn Facebook-pagina vraagt ​​hij dat 'elke gemeente onze Indonesische broeders en zusters in gedachten houdt, terwijl zij, te midden van hun eigen verdriet, hun best doen om te blijven dienen'. 

Dit rapport werd gemaakt door de afdeling International Emergency Services· Foto's van de noodhulpactiviteiten zijn beschikbaar om te downloaden via de IHQ Flickr-stream: sar.my/paluquake - meer foto’s zullen later worden toegevoegd. 

Wanneer u wilt doneren ten behoeve van de noodhulp acties die het Leger des Heils uitvoert kunt u uw gift storten op NL27 RABO 0119 6839 89 t.n.v. Leger des Heils IOS o.v.v. Noodhulp.

Tekst: https://www.salvationarmy.org/ihq/news/inr290918
Vertaling door Writing By