Het Leger des Heils biedt ondersteuning in de Bahamas en het zuidoosten van de VS na orkaan Dorian

12-09-2019

13 september 2019

>Facebook update<

11 september 2019

Met 44 overleden personen, 13.000 verwoeste huizen en meer dan 70.000 ontheemden in de Bahama's als gevolg van orkaan Dorian, richt het plaatselijke Leger des Heils zich op het bieden van hulp op zowel korte als lange termijn. Het lokale Leger des Heils is aanwezig op de verschillende getroffen eilanden. Daarom kunnen zij hun eigen korpsen en gebouwen beschikbaar stellen om de slachtoffers beter te dienen.

Nassau
In Nassau, op het eiland New Providence, bereiden divisieleiders Majors Clarence en Karen Ingram en hun staf zich voor nu de eerste evacués vanaf de Abaco-eilanden arriveren. Opvangplekken van het Leger des Heils worden gereedgemaakt en kleding wordt gesorteerd voor distributie. Er zijn vergaderingen georganiseerd met het National Emergency Management Agency (NEMA) en opvangcentra die gecoordineerd worden door de staat worden bezocht om te kijken wat de slachtoffers nodig hebben. Dit gebeurt zowel in Nassau als op de verwoeste noordelijke eilanden van de Bahama's.

Freeport
Het korps in Freeport, op Grand Bahama, is gedeeltelijk beschadigd door de orkaan, maar door een werkende generator heeft het korps nog steeds een functionerende keuken en een voorraad voedsel. Veel van Grand Bahama is nog steeds overstroomd, dus transport en toegang zijn erg moeilijk. Het is een uitdaging om aan voldoende voorraden en personeel te komen. Daarentegen neemt de noodzaak om voedsel steeds meer toe. Majoor Hendrik Sumter, de officier in Freeport, meldt dat er genoeg hulpverleners zijn in de opvangcentra, maar dat transport voor reddingswerk beperkt is tot graafmachines en jetski's. Zodra het kan, zullen het personeel en de vrijwilligers in Freeport maaltijden gaan uitdelen in de opvangcentra.

Met behulp van donoren van verschillende grootte kunnen wij vanaf Nederland bijdragen aan:
- Onmiddellijke reactie op noodsituaties
- Langdurig noodherstel
- Spirituele en emotionele zorg

2 september 2019

Voedsel, kleding, dekzeilen en opruimkits zijn momenteel de belangrijkste behoeften op Grand Bahama, aldus de divisiecommandant van het Leger des Heils op de Bahama's, majoor Clarence Ingram. Orkaan Dorian (categorie 5) veroorzaakte ernstige overstromingen en schade op Grand Bahama en het eiland Abaco in het oosten. ‘We staan klaar om hulp te bieden zodra we beter weten wat de slachtoffers nodig hebben’, bevestigt de majoor.

Major Ingram meldt dat 13.000 huizen ernstig beschadigd zijn, en is bezorgd dat de impact op Grand Bahama mogelijk nog groter is omdat Freeport een belangrijk bevolkingscentrum is. Meer dan 6.750 van de getroffen bewoners zijn 65 jaar of ouder. Naast de transport-, logistiek- en communicatieproblemen zijn de luchthavens op de eilanden Abaco en Grand Bahama gesloten vanwege de gevolgen van de storm.

Hoewel Dorian nu is afgezwakt naar een orkaan van categorie 3, lijkt het erop dat het nog een week kan duren voordat het water voldoende wegstroomt en de wederopbouw kan beginnen. Ook zal het nog een week duren voordat de luchthavens op Grand Bahama en Abaco inkomende vliegtuigen kunnen ontvangen.

In het laatste rapport van het Leger des Heils korps op Grand Bahama staat dat ‘Freeport een klap krijgt’ maar dat het gebouw en de bijbehorende tweedehandswinkel voorlopig standhouden. Zodra de situatie is gestabiliseerd, zal het Leger des Heils maaltijden gaan uitdelen aan slachtoffers in de officiële opvangcentra.

Florida,VS
Terwijl orkaan Dorian langzaam nadert en een destructief spoor achterlaat, staat het Leger des Heils in Palm Beach County klaar om noodhulp te bieden zodra de orkaan toeslaat. Majoor James Hall, gebiedscommandant van het Leger des Heils zegt: ‘We hebben noodhulpteams klaarstaan om zowel onze gemeenschap als onze buren in het noorden te helpen.’
Het Leger des Heils heeft 30 mobiele keukens in Florida en elk van deze keukens is in staat om 500 tot 1.500 maaltijden per dag te serveren. Naast het uitdelen van maaltijden biedt het Leger des Heils ook pastorale begeleiding aan overlevenden en hulpverleners.
Het Leger des Heils werkt samen met het staatsbestuur en lokale autoriteiten om de noodhulpactiviteiten zo effectief mogelijk uit te voeren.

Georgia
Leger des Heils officieren en staf in de hele staat zijn samengekomen met lokale leiders van de gemeenschappen. In de zeven noodopvangplaatsen in de staat Georgia biedt het Leger des Heils maaltijden, snacks en drinken aan hulpverleners die helpen bij de evacuatie.
Het Leger des Heils heeft 21 mobiele keukens beschikbaar in Georgia. Deze kunnen worden ingezet om snel te voorzien in voeding, drinken en emotionele en spirituele zorg. Een Leger des Heils noodhulpteam staat klaar om actie te ondernemen als orkaan Dorian de staat treft.
‘We blijven de situatie in de gaten houden’, zegt Lanita Lloyd, directeur van Emergency Disaster Services voor het Leger des Heils in Georgia. ‘Zodra we zien of en hoe orkaan Dorian onze staat beïnvloedt, zullen we onze middelen inzetten als dat nodig is om diegenen in de zwaarst getroffen gebieden te helpen.’

Carolina
Na een verplichte evacuatie voor kustgebieden in South Carolina worden voorbereidingen getroffen voor noodhulp. Het Leger des Heils is gevraagd om lokale hulp te bieden aan hulpverleners, noodhulpfunctionarissen en bewoners die zich in het voorspelde pad van de storm bevinden. In Raleigh, North Carolina, Columbia en South Carolina, zijn staf van het Leger des Heils naar het noodcentrum van de staat gestuurd om noodhulpactiviteiten te coördineren met andere instanties en regeringspartners.
‘We maken deel uit van de oplossing’, zegt Mike Patterson, directeur Emergency Disaster Services van het Leger des Heils in de Carolinas. ‘Eén organisatie kan het niet alleen doen, maar samen kunnen we onze krachten koppelen om slachtoffers van de ramp te helpen.’

Een beperkt aantal foto's met een lage resolutie is beschikbaar via het IHQ Flickr-kanaal: https://www.flickr.com/photos/salvationarmyihq/albums/72157710707253887 Nieuwe foto’s worden hier ook op toegevoegd.  

Wanneer u wilt doneren ten behoeve van de noodhulp acties die het Leger des Heils uitvoert kunt u uw gift storten op NL27 RABO 0119 6839 89 t.n.v. Leger des Heils IOS o.v.v. Noodhulp.