Het Leger des Heils bereidt zich voor op orkaan Maria

21-09-2017

Het Leger des Heils bereidt zich voor op orkaan Maria terwijl respons op orkaan Irma verdergaat.

CATEGORIE 5 geclassificeerde orkaan Maria trekt over een groep Caribische eilanden waarvan velen al ernstig beschadigd zijn door orkaan Irma. De storm, die overtrekt met een windsnelheid van 160 km per uur, heeft zijn landing gemaakt in Dominica en brengt catastrofale schade en stormen met zich mee. Op dit moment lijkt het erop dat de orkaan de meeste schade zal aanrichten op de Maagdeneilanden, in Puerto Rico en op de Turks- en Caicoseilanden.

Op St. Thomas op de Amerikaanse Maagdeneilanden begon het Amerikaanse Oostelijke Territorium van het Leger des Heils een samenwerking met de Hervormde Kerk om 1.500 mensen te eten te geven. Daarnaast verstrekte de kerk voedsel- en noodpakketten aan lokale bewoners. Opgeleide vrijwilligers begeven zich in de meest afgelegen gebieden om de slachtoffers van orkaan Irma te eten te geven en te checken.

Kapitein Christa Bryan, die verantwoordelijk is voor het werk van het Leger des Heils op St. Thomas, zegt: 'Ons kleine eiland kan niet nog een andere storm aan... Er zijn maar weinig veilige structuren achtergelaten en die kunnen zelfs door de kleinste stormen worden weggevaagd.' Irma heeft een verwoestend effect gehad op het eiland. De kapitein vertelt 'wat eens fris en groen was, ziet er nu onvruchtbaar en bleek uit. Gebouwen vallen uit elkaar, daken ontbreken, bomen en elektriciteitsdraden liggen overal, wat eens groen was is nu bruin.' Ze beschrijft de orkaan als 'een ervaring die ik nooit meer wil meemaken, maar ik ben dankbaar dat God in ons midst is.'

Het effect van de storm kan niet zuiver fysiek of financieel worden gemeten, legt kapitein Bryan uit. Het opnieuw opzoeken van de leden van het St. Thomas korps (kerk) nam tevens een emotionele tol. 'Om hun stemmen te horen en om ze weer te zien was waardevol. We hebben alles verloren aan Irma, zowel thuis als op het korps, maar God heeft ons leven gered, en dat vertelt mij dat hij nog niet klaar is met ons. Bid alsjeblieft voor ons eiland. Bid voor ons wanneer we doorgaan met genezen en geestelijke zorg verstrekken aan de slachtoffers.'

In Puerto Rico komt het rampdienstteam van het Leger des Heils regelmatig bijeen en worden verdere voorbereidingen getroffen voor de naslaap van Maria. Transport van hulpartikelen is een logistieke uitdaging, maar het Leger des Heils werkt samen met UPS en lokale partners om containers met water, voedsel en basishulpartikelen naar St. Thomas, evenals St. Croix en St. John te sturen. De hele divisie maakt zich zorgen wat voor een impact orkaan Maria zal hebben op een reeds beschadigde infrastructuur. Delen van Puerto Rico zitten nog steeds zonder elektriciteit en de schade aan telefoon- en elektriciteitsstructuren op de Maagdeneilanden is zo groot dat het maanden zal duren voordat dit is hersteld.

Premier Hon Allen Chastanet, op het eiland St. Lucia, heeft een regionale reactie verzocht om naburige eilanden te helpen met voedsel en basisartikelen. In de hoofdstad Castries heeft het Leger des Heils personeel ingezet om de Nationale Noodhulporganisatie te helpen bij de distributie van noodhulpartikelen. Er zijn tevens 100 clean-ups kits verzonden naar Tortola op de Britse Maagdeneilanden.

Het Leger des Heils werkt ook nauw samen met de regering van de Turkse en Caicoseilanden (TCI). De hoofdstad, Provdienciales, is verdeeld in drie zones voor noodhulp, waarvan de grootste zone - Five Cays - is toegewezen aan het Leger des Heils. Het team wordt versterkt door tien extra vrijwilligers en personeel van het bedrijf dat eigendom is van de lokale raad van commissarissen van het Leger des Heils. Lokale overheden hebben een gemeenschapscentrum vrijgesteld dat nu een distributiepunt is voor voedsel, water en andere vitale benodigdheden en waar per dag 900 maaltijden aan slachtoffers worden verstrekt.

Leger des Heils teamleden in TCI bezoeken noodgevallen in het Five Cays gebied om te beoordelen hoeveel mensen naar hun huis kunnen terugkeren en welke ondersteuning hiervoor nodig is. Op dit moment zijn vooral schoolgebouwen er het ergst aantoe wat betekent dat kinderen op dit moment niet naar school kunnen. Het hoofdkwartier van de Bahamas, dat het werk in TCI coördineert, verstrekt kinderbedden, dekbedden, dekzeilen en zaklampen om te helpen bij de herstelwerkzaamheden.

Op St. Maarten hielp het Leger des Heils 35 mensen met tijdelijke huisvesting. Ook werd hulp in de omliggende omgeving verstrekt. Korpsofficier Kapitein Lapaix meldt dat er ook counseling wordt aangeboden aan slachtoffers, maar dat het werk 'overweldigend is en de vraag naar hulp groot is'. Er is veel onrust op het eiland. Een samenwerking met LDS Charities zorgde ervoor dat het Leger des Heils toegang kreeg tot een verzending pallets drinkwater en voedsel. 1.700 hygiëne kits worden van Guyana naar St. Maarten verscheept om daar onder de slachtoffers verdeeld te worden.

Het Leger des Heils in Antigua, die nu vele evacués van nabijgelegen Barbuda binnenkrijgt, heeft ook een team gevormd om counseling te bieden. De geëvacueerde gezinnen en individuen kunnen nog lang niet naar huis terug dus het Leger des Heils blijft voedsel-, schoonmaak- en persoonlijke verzorgingsartikelen verstrekken. Momenteel worden plannen gemaakt om in de toekomst regelmatig het eiland te bezoeken om de opruiming en wederopbouw te vergemakkelijken.

In de Bahama's werden Ragged Eiland, Bimini, Inagua, Mayaguna en Acklins het meest beschadigd door orkaan Irma. Duizenden mensen evacueerden naar Nassau voordat de storm overtrok, maar de gemeenschappen die ze achterlieten hebben catastrofale schade opgedaan. Net als bij Barbuda is Ragged Eiland momenteel onbewoonbaar. Het Caribische Territoriale Hoofdkwartier van het Leger des Heils werkt samen met de overheid en NGO’s om de meest effectieve hulp te bieden.

Foto's en de laatste informatie zijn beschikbaar op www.salvationarmy.org/hurricanes2017 en regelmatige gedetailleerde updates (engels) zijn hier te vinden.

Wanneer u wilt doneren ten behoeve van de noodhulp acties die het Leger des Heils uitvoert kunt u uw gift storten op NL27 RABO 0119 6839 89 t.n.v. Leger des Heils IOS o.v.v. Noodhulp.

Tekst: http://www.salvationarmy.org/ihq/news/inr190917
Vertaling door Writing By