Geïntegreerde missie: een voorbeeld uit Oost DRC

11-08-2016

William Booth interpreteerde het Bijbelse woord zaligheid als de fysieke, mentale, sociale en geestelijke gezondheid van elk individu. Deze holistische aanpak staat vandaag de dag nog steeds centraal. Het Leger des Heils werkt door middel van een geïntegreerde missie, waarbij alle facetten van een persoon aan bod komen. Ten eerste worden de primaire behoeften van het individu aangepakt en door alle projecten wordt bijgedragen aan een duurzame ontwikkeling van de gemeenschap.

Hoe geïntegreerde missie in zijn werk gaat kan beschreven worden door het voorbeeld van Kimoka. Kimoka is een dorp ongeveer 20 km ten westen van Goma in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). In de afgelopen vijf jaar hebben verschillende Leger des Heils territoria samengewerkt om de gemeenschap van Kimoka te helpen.

Deze problemen begonnen in 1996, met de start van een burgeroorlog in DRC. Sindsdien zijn er door de conflicten in het land meer dan drie miljoen mensen gedood. De oorlog eindigde met een vredesakkoord in 2003, echter leiden gewapende conflicten nog steeds tot instabiliteit in het land. Vooral in het oosten van de DRC blijven gewapende groepen actief en heerst er veel armoede​​.

In 2013 ontving het Leger des Heils in DRC een verzoek van het World Food Program (WFP) om noodhulp te bieden -vooral in de vorm van voedselverstrekking- aan een grote groep mensen die Kimoka gevlucht was en zich in de buitenwijken van Goma had gevestigd. Na een bezoek aan de vluchtelingen besloot het Leger des Heils DRC om hulp te vragen bij de afdeling Internationale Spoedhulp van het internationale hoofdkantoor in Londen. Daarnaast contacteerden ze het Leger des Heils Nederland ook voor hulp. Het Leger des Heils Nederland was al actief in de DRC door het uitvoeren van een gezondheidszorg- en onderwijsprogramma in Noord en Zuid-Kivu en verlengden hun steun op verzoek van DRC.

De vluchtelingen verbleven ongeveer een half jaar in het kamp in Goma. Daarna keerden velen terug naar hun huizen in Kimoka. Daar ontdekten ze dat hun oogst gestolen was, samen met de meerderheid van hun apparatuur. Op dat moment was het doen van een tweede oogst onmogelijk. Het Leger des Heils DRC nam opnieuw contact op met Nederland voor hulp. Ze begonnen een rehabilitatieproject waarin huishoudens zaden en basisuitrusting ontvingen om een tweede oogst te beginnen. Daarnaast werden twee landbouwers aangesteld om de gemeenschap samen te leren werken met behulp van coöperaties.

Nadat de fysieke behoeften zoals honger en dorst werden verzorgd, bracht de dominee van het Leger des Heils in Goma een bezoek aan Kimoka om geestelijke steun te bieden. Hij organiseerde diensten op zondag en begon een tijdje later ook een buitenpost.

In 2014 besloot het Leger des Heils in de DRC een kliniek in Kimoka te bouwen om gezondheidszorg te bieden. Doordat er de laatste jaren veel families naar deze regio migreerden, zijn de scholen in Kimoka overvol. Dat is de reden waarom het Leger des Heils een ​​basisschool en een middelbare school opzette. Dit geeft de gemeenschap onderwijsondersteuning, zodat meer mensen een kans hebben om in de toekomst werk te vinden. Toch hadden veel studenten en docenten moeite met leren en lesgeven. Een van de redenen hiervoor was dat ze waren getraumatiseerd door hun ervaringen met oorlogsgeweld. Om studenten, docenten en ouders in Kimoka te helpen om te gaan met hun verleden, lanceerde het Leger des Heils een traumabehandeling project. Door het verstrekken van psychosociale ondersteuning staan trauma moeilijkheden niet langer in de weg van goede onderwijsresultaten.  

In de afgelopen jaren heeft het werk van het Leger des Heils in Kimoka aangetoond hoe de behoeften van een gemeenschap veranderen naar aanleiding van hun omstandigheden. Mensen hebben behoefte aan verschillende soorten hulpverlening in verschillende tijden. Van noodhulp tot psychosociale hulp, ze hebben allemaal bijgedragen aan de wederopbouw van de gemeenschap van Kimoka.