Sint Maarten

Het Leger des Heils begon in 1999 met de eerste werkzaamheden in Sint Maarten. Het land is deel van het Caraïbisch territorium. In het territorium zijn er 130 korpsen en 46 buitenposten waar 1238 werknemers, 322 heilsofficieren en 16 heilssoldaten werkzaam zijn. (bron: Salvation Army yearbook)

Ontwikkeling

Ondanks dat Sint Maarten geen derde wereld land is, heeft het de laatste jaren veel ontwikkelingshulp gekregen ten gevolge van orkaan Irma. De algemene werkloosheid van Maarten, wat daarvoor zes procent bedroeg, en het jeugdwerkloosheidspercentage, wat daarvoor 24% was, stegen in 2018 aanzienlijk als gevolg van de sluiting van toeristische bedrijven. De cijfers beginnen te stabilizeren, maar het land blijft kwetsbaar. (bron: UNDP) 

Geschiedenis en Politiek

Sint Maarten werd in 1493 door Columbus ontdekt. Het eiland was vooral voor Nederland en Frankrijk interessant in verband met de zoutwinning. In 1630 vestigden ze zich dan ook op het eiland en verdreven de Spanjaarden. In 1648 tekenden Frankrijk en de toemalige Republiek de Zeven Verenigde Nederlanden een overeenkomst, het Verdrag van Concordia, waarbij het eiland gedeeld werd. Pas toen het eiland al 16 keer van eigenaar was verwisseld werd de overeenkomst in 1817 definitief.Gedurende de tweede helft van de 19de eeuw heerste er veel armoede op Sint Maarten. Het eiland werd in 1939 een vrijhandelsgebied zonder belastingen. Echter moest Nederland bijspringen om de begrotingstekorten van het eilandbestuur aan te vullen. Na de Tweede Wereldoorlog begon het toerisme op het eiland op te komen en rond 1970 kwam daar een echte versnelling in.Op 2 november 2006 sloot Nederland een akkoord met Curacoa en Sint Maarten om de eilanden een aparte status binnen het Koninkrijk te geven. De Nederlandse Antillen werden in 2010 opgeheven. Het Nederlandse deel van Sint Maarten verkreeg dat jaar autonomie binnen het Koninkrijk der Nederlanden en zo ontstond het land Sint Maarten. (bron: landenweb) 

Economie

In de laatse decennia is Sint Maarten uitgegroeid tot van de populairste bestemmingen van de Caribische archipel. Economisch is het het eiland voor maarliefst 80% afhankelijk van het toerisme en dus is de economie van het eiland kwetsbaar. Sowieso is de Antilliaanse economie sterk gericht op het buitenland. Men is voor een groot deel afhankelijk van import. De Nederlandse Antillen zijn geen lid van de Europese Unie, maar ze zijn er wel mee geassocieerd. Dat biedt een aantal handelsvoordelen. De Antilliaanse munt is de Antilliaanse gulden. Deze is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.(bron: landenweb) 

Cultuur

De huidige cultuur van Sint Maarten heeft een multiculturele samenstelling. De reggae-muziek komt uit Jamaica, het caranaval uit Trinidad en de merengue komt uit de Dominicaanse Republiek. De oorspronkelijke achtergrond van de bewoners van Sint Maarten ligt in Afrika, Frankrijk en Nederland. Het belangrijkste feest op Sint Maarten is carnaval dat in de laatste twee weken van april wordt gevierd. De officiële taal op het eiland is Nederlands, maar de meeste mensen op het Nederlandse deel van Sint Maarten spreekt zowel thuis, op het werk als op school Engels. Alle officiële stukken van de regering en het bestuur worden wel in het Nederlands opgesteld. De bevolking van Sint Maarten die oorspronkelijk van Dominicaanse Republiek en Haïti komt, spreekt Spaans. Op het Franse deel van Sint Maarten wordt Frans gesproken. (bron: landenweb)

Hoofdstad: Philipsburg
Oppervlakte: 87 km²
Aantal inwoners: 41.109
Taal: Nederlands, Engels
Religie: rooms katholiek
Munteenheid: Antiliaanse gulden 
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie

Ondersteuning voor de slachtoffers van orkaan Irma