Het Leger des Heils vervolgt ondersteuning aan slachtoffers van cycloon Idai

23-05-2019

Meer dan twee maanden nadat cycloon Idai over zuidelijk Afrika trok, helpt het Leger des Heils slachtoffers om hun huizen te herbouwen en hun leven op te pakken.

Het Leger des Heils helpt de slachtoffers van cycloon Idai hun huizen te herbouwen en hun leven weer op te pakken. De cycloon trok meer dan twee maanden geleden over Mozambique, Malawi en Zimbabwe en resulteerde in overstromingen die verwoesting aanbrachten in talloze gemeenschappen.  

Kapitein Heather Rossouw werd ingezet door de Internationale Hulpdiensten van het Leger des Heils om te helpen bij de hulpverlening rond de kuststad Beira in Mozambique. De kapitein vertelt; “Er is nog steeds veel vernieling, maar we zien de eerste tekenen van wederopbouw. De huizen die door de cycloon zijn getroffen worden langzaam herbouwd. Als je over de zandwegen rijdt, kom je fietsen tegen die volgeladen zijn ​​met takken en stronken, alles dat kan worden gebruikt om de vernielde huizen te herbouwen. De mensen zijn erg creatief. Eerst brengen ze in kaart hoe groot hun huis moet zijn en leggen ze boompalen op de grond in de grootte van hun huis. Dan zetten ze verticaal palen neer en als dat eenmaal gebeurd is, mengen ze modder en beginnen ze een huis te bouwen!”  

Tot nu toe heeft het Leger des Heils 1500 gezinnen in drie verschillende gebieden kunnen helpen. Deze gezinnen werden voorzien van voedselpakketten bestaande uit 20 kilogram granen (rijst of maïsmeel), 10 kg bonen en twee liter frituurolie. De hulpverlening heeft zich ook uitgebreid naar non-foodartikelen. Het Leger des Heils voorzag 500 gezinnen van paketten met een klamboe, drie dekens, waterzuiveringsvloeistof, badzeep, waszeep, potten, mokken en borden.    

“De nood is nog steeds groot”, benadrukt kapitein Rossouw, “maar we zien sprankjes hoop. We zijn enorm dankbaar dat we dit deel van Mozambique kunnen helpen en we zullen relaties blijven onderhouden met de lokale gemeenschappen.”  

Naast de activiteiten in Mozambique ondersteunt het Leger des Heils ook getroffen gemeenschappen in Malawi en Zimbabwe.  De noodhulpfase komt langzaam ten einde, maar de behoefte aan steun blijft bestaan.

21 Maart 2019:

Het Leger des Heils biedt hulp in Mozambique, Zimbabwe en Malawi na tropische cycloon Idai

Met windsnelheden die tot 200 kilometer per uur reikten, liet tropische cycloon Idai een verwoestend effect achter op grote delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Volgens lokale media zijn er in Mozambique alleen al 1.000 mensen om het leven gekomen. Omdat de wegen overstroomd zijn en de regionale luchthaven gesloten zitten er nu 500.000 mensen vast in Beira, één van de grootste steden in Mozambique. Volgens rapporten is tot 90 procent van de regio vernietigd. Het Leger des Heils is gestart met het verstrekken van noodhulp in alle drie de landen.

Het Leger des Heils deelt in Mozambique noodvoedselpakketten uit aan 500 van de zwaarst getroffen families in Beira. De pakketten bevatten maïs, rijst, frituurolie en bonen. In samenwerking met het Rode Kruis en andere instanties zorgt het Leger des Heils ervoor dat er minimaal 21 dagen lang twee voedzame maaltijden per dag zullen worden uitgedeeld aan de slachtoffers. Vooral voor kinderen is dit belangrijk zodat ze naar school kunnen blijven gaan.   In de gebieden Zambezi en Tete wordt gekeken hoe en wat voor een hulp er het beste kan worden verstrekt.  

In Zimbabwe, waar een noodtoestand is afgekondigd nadat huizen en bruggen werden weggevaagd, coördineert het Leger des Heils samen met de regering en andere instanties hulp in getroffen gebieden in het zuiden en oosten. Het doel is om 167 huishoudens te voorzien van voedselvoorraden en andere essentiële items zoals dekens.  

In Malawi wordt een eerste evaluatie uitgevoerd door teams van het Leger des Heils. Volgens de overheid zijn er bijna een miljoen slachtoffers, inclusief 56 doden en 577 gewonden. Meer dan 82.700 zijn ontheemd geraakt. Vooral de provincie Chikawa is zwaar getroffen.  

Communicatieverbindingen, inclusief wegen, elektriciteits- en telefoonnetwerken, blijven in veel gebieden aanzienlijk verstoord door de windschade en de daaropvolgende overstromingen. Verschillende rivieren zijn overstroomd en het is moeilijk om aan schoon drinkwater te komen.  

Majoor Chris Mulryne van de afdeling International Emergency Services van het Leger des Heils in Londen reageerde: “Een ramp van dit formaat is in dit deel van de wereld nog nooit voorgekomen. Gezien de problemen waarmee we geconfronteerd worden, zijn we dankbaar dat onze teams ter plaatse effectief hulp kunnen bieden aan de slachtoffers van deze ramp.”  

Een beperkt aantal foto's met een lage resolutie is beschikbaar via het IHQ Flickr-kanaal: sar.my/idairesponse. Nieuwe foto’s worden hier ook op toegevoegd. 

Wanneer u wilt doneren ten behoeve van de noodhulp acties die het Leger des Heils uitvoert kunt u uw gift storten op NL27 RABO 0119 6839 89 t.n.v. Leger des Heils IOS o.v.v. Noodhulp.

Tekst: https://www.salvationarmy.org/ihq/news/inr200319

Vertaling door Writing By