‘Belangrijke rol voor de internationale gemeenschap in de wederopbouw van ramp getroffen gebieden in Indonesië’, zegt leider van het Leger des Heils in Palu

05-10-2018

De noodhulpactiviteiten van het Leger des Heils in Palu zullen naar verwachting nog minstens twee maanden aanhouden, vermelde de Indonesische territoriaal hoofdsecretaris Luitenant-kolonel Yusak Tampai in een exclusief interview. Gedurende deze periode zullen voedsel en medische hulp worden verstrekt, welke hard nodig zijn na de aardbeving en het tsunami.

Het is de verwachting dat tijdelijk onderdak de komende zes maanden een dringende behoefte zal blijven aangezien de overlevenden hun huizen zullen moeten herbouwen. 'De internationale gemeenschap zal een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van de herstelwerkzaamheden', zegt de Luitenant-kolonel. Te midden van aanhoudende naschokken blijft het Leger des Heils medische hulp verlenen aan honderden gewonden in het Woodward ziekenhuis in de stad. Eerdere schade aan het gebouw is nu tijdelijk hersteld. Twee afzonderlijke medische teams hebben ondertussen al meerdere afgelegen dorpen buiten de stad kunnen bereiken. Het is de bedoeling om dit bereik te vergroten naarmate het aantal beschikbare artsen en verpleegkundigen toeneemt.

Na een dagelijkse coördinatievergadering met andere organisaties in de stad, begint het Leger des Heils vandaag aan een traumazorgprogramma in een aantal geïmproviseerde tentenkampen die in de stad zijn opgezet.
Door de schaarse voorraden en de beschadigde wegen blijft het verdelen van voedsel een uitdaging: 'Duizenden huizen zijn afgeplat tot op de grond ... ook veel kerken en gebouwen, waaronder die van het Leger des Heils', vertelt Luitenant-kolonel Tampai. De teams van het Leger des Heils worden versterkt met vrienden uit de methodistische en Chinese kerken, die zich samen inzetten en hun middelen bundelen. In sommige gevallen staan ​​teamleden al om 4.30 uur 's ochtends op om samen te bidden, voordat ze een volle dag in de lokale gemeenschap gaan werken.

Luitenant-kolonel Tampai spreekt vol ontroering over het terugkeren naar zijn jeugdhuis in Palu dat hij in puin aantrof. 'Ik heb gehuild ... een paar familieleden werden vermist, maar uiteindelijk zijn ze gevonden - sommigen zijn ook gewond geraakt. Het zien van mijn geboortestad is heel erg verdrietig, maar het is bemoedigend om te zien hoe sterk mijn mensen zijn.'
Hij prijst de vastberadenheid van met name jonge vrijwilligers en heilssoldaten die in uitdagende omstandigheden mensen gingen zoeken die als vermist waren opgegeven. ‘De afgelopen dagen zijn ze heel sterk geweest - dat is één van de meest positieve dingen die ik gezien heb.'

Op de vraag hoe mensen het werk van Leger des Heils in Palu kunnen ondersteunen, antwoordt Luitenant-kolonel Tampai: 'Ten eerste hebben we behoefte aan gebed en ten tweede, alsjeblieft, alsjeblieft, doneer wat je kunt. We stellen het enorm op prijs. Het zorgt ervoor dat we het gevoel hebben deel uit te maken van de wereld en dat [ons team] zich niet helemaal afgesneden voelt. Dat is bemoedigend,’ zegt hij.

Het Leger des Heils in Centraal Sulawesi en omgeving is erg dankbaar en diep bemoedigd door de financiële en geestelijke steun.

'Bid dat de restauratie van de infrastructuur binnenkort kan plaatsvinden. Bid voor het team, zodat ze sterk zijn en effectief kunnen werken. Bid voor de mensen dat ze zich op hun gemak voelen en aangemoedigd worden om deze uitdagingen te overwinnen. Bid voor veiligheid - dat de stad veilig is en dat mensen begrip hebben voor elkaars omstandigheden.'

Wanneer u wilt doneren ten behoeve van de noodhulp acties die het Leger des Heils uitvoert kunt u uw gift storten op NL27 RABO 0119 6839 89 t.n.v. Leger des Heils IOS o.v.v. Noodhulp.