Ondersteuning na aardbevingen op Lombok wordt vervolgd

03-09-2018

Het Leger des Heils zet herstelwerkzaamheden en medische ondersteuning voort op Lombok, Indonesië,nadat het eiland vanaf 29 juli een reeks aardbevingen te verduren kreeg.Na het uitvoeren van een behoefte analyse focust het Leger des Heils zich nu op het helpen van gezinnen en individuen in zeven dorpen op Lombok. 

Het Indonesian National Disaster Agency(NDA) meldt dat er door de aardbevingen 555 mensen om het leven zijn gekomen, 1.500 mensen gewond zijn geraakt en 39.000 mensen nu ontheemd zijn.In eerste instantie bood het Leger des Heils hulp in het gebied rond het dorp Gangga, maar na overleg met het NDA werd gezamenlijk besloten om, mede door transportmoeilijkheden maar ook omdat andere hulporganisaties al actief zijn in de gemeenschap, hulpverlening te verleggen naar vijf andere gemeenschappen in West Lombok en twee in Oost Lombok. 

In de eerste zes dagen werd medische hulp verleend aan bijna 900 mensen. Veelvoorkomende klachten waren dermatitis, infectie van de bovenste luchtwegen, cefalalgia (hoofd- en/of nekpijn), diarree, uitdroging, pijn in de ogen en verwondingen veroorzaakt door vallend puin. De hitte maakt de situatie nog uitdagender. Uitdroging komt veel voor en er is een tekort aan schoon drinkwater. 

Het team van het Leger des Heils bestaande uit dokters, verpleegkundigen en medisch opgeleide officieren wisselen elkaar af met werken. De hulpverleners mogen niet langer dan 7-10 dagen achter elkaar werken om onnodige vermoeidheid te voorkomen. Tot ten minste half oktober 2018 zijn er noodhulpteams ingepland die elkaar afwisselen bij het verlenen van hulp. 

In de tussentijd worden er in de zeven dorpen voedselpakketten verdeeld. Deze pakketten bevatten rijst, noedels, drinkwater en kinder- en babyvoeding en worden verstrekt aan de buurtvertegenwoordigers. Daarnaast helpen andere hulporganisaties ook bij de voedseldistributie om ervoor te zorgen dat alles eerlijk wordt verdeeld. 

Vanuit het territoriale hoofdkwartier van het Leger des Heils in Bandung is een bestelwagen met een voorraad dekens en andere basisartikelen vertrokken richting Lombok. Deze zal naar verwachting na 2-3 dagen aankomen per boot. Vanaf volgende week zullen er ook teams met legerofficieren en vrijwilligers naar het eiland reizen om de slachtoffers te voorzien van traumazorg waarbij in het bijzonder aandacht zal worden besteed aan kinderen. 

Korpsen door heel Indonesië houden tijdens kerkdiensten op zondag collectes ter ondersteuning van de hulpinspanningen van het Leger des Heils in Lombok. Daarnaast zijn er vanuit heel Indonesië grote donaties gekomen. 

Dit rapport werd gemaakt door de afdeling International Emergency Services· Foto's van de noodhulpactiviteiten zijn beschikbaar om te downloaden via de IHQ Flickr-stream: sar.my/lombok2018

Wanneer u wilt doneren ten behoeve van de noodhulp acties die het Leger des Heils uitvoert kunt u uw gift storten op NL27 RABO 0119 6839 89 t.n.v. Leger des Heils IOS o.v.v. Noodhulp.

Tekst: https://www.salvationarmy.org/ihq/news/inr290818
Vertaling door Writing By