“Ik ben blij dat ik hier een eigen plekje heb”

Sasja (16)

Sasja (bijna 18) heeft plannen genoeg. Over een paar jaar wil hij op zichzelf wonen en zijn geld verdienen als kapper. Tot die tijd woont hij bij Vast en Verder van het Leger in Alkmaar.

“Toen ik vijftien was, ben ik thuis weggestuurd. Het ging al een paar jaar niet zo goed tussen mij en mijn stiefvader. Mijn school leed eronder. Na wat omzwervingen kwam ik bij Vast en Verder terecht, een woontrainingsprogramma voor dak- en thuisloze jongeren. Sinds vorig jaar november heb ik hier een eigen kamer.”

Studentenhuis

“Ik doe soms vrijwilligerswerk voor het Leger des Heils. Helpen met koken, koffie schenken, een praatje maken: ik kan goed met mensen omgaan. Maar ik ben wel blij dat ik hier een eigen plekje heb. Er wonen hier ongeveer 22 mensen. We leven een beetje zoals in een studentenhuis, maar dan met begeleiders en een nachtwacht. Soms vind ik het wel lastig dat de begeleiders zo op mijn huid zitten. Ik heb mijn eigen leven, ze hoeven echt niet zo op me te letten. Als ik achttien ben, wil ik ook op mezelf gaan wonen.”

Kapper

“Dat gaat ook wel lukken, want ik hoop straks een baan te vinden als kapper. Ik doe nu een entreeopleiding detailhandel, waarmee ik straks kan worden toegelaten tot de kappersopleiding. Normaal gesproken duurt de entreeopleiding een jaar, maar omdat ik hoog scoorde op de toelatingstest mag ik het in een half jaar doen. Volgende week begin ik met mijn stage bij V&D, op de afdeling herenmode. Ik ben altijd wel bezig met kleding en hoe mensen er uit zien, dus ik denk dat ik daar veel kan leren.”

“Op 1 november loopt mijn indicatie af. Ik weet nog niet hoe het dan verder gaat, dat moet ik nog met mijn begeleider bespreken. Maar terug naar huis is voor mij geen optie.”

Dit artikel verscheen in Kans magazine, nr. 3 2015
Tekst: Sarah Leers