Het Leger helpt: Nepal

De verwoestende aardbeving die Nepal trof op 25 april, was de ergste in het land van de afgelopen tachtig jaar. Meer dan 8.000 mensen vonden de dood, honderdduizenden huizen werden verwoest. Het lokale Leger des Heils helpt momenteel met voedselhulp en noodvoorzieningen, en zal de komende jaren een bijdrage leveren aan de wederopbouw.
image

Voedselhulp

De eerste hulp kwam meteen al in de eerste dagen na de ramp op gang. Het Leger des Heils is onder andere actief in kampen die zijn opgezet voor mensen die hun huis zijn verloren, veelal in de directe omgeving van hoofdstad Kathmandu. Daarnaast bood het Leger in de eerste week voedsel­ hulp aan tientallen families die na een paar dagen in het kamp terug konden naar hun huizen.

Moeilijk bereikbare dorpen

De hulp van het Leger des Heils richt zich ook op kleine, moeilijk bereikbare dorpen in afgelegen regio’s. Het eerste team van het Leger bereikte begin mei Sindhupal, een van de zwaarst getroffen gebieden. Daar hielp het Leger onder andere met het bergen van lichamen van slachtoffers.

Duurzame bijdrage

De eerste vrachtwagen met voedselhulp van het Leger des Heils bereikte begin mei negen moeilijk bereikbare dorpen in het district Sindupalchok, een van
de minst ontwikkelde gebieden van Nepal. Honderden families werden voorzien van rijst, dhal (peulvruchtgerecht), olie en zout. Het Leger des Heils, dat sinds 2009 gevestigd is in Nepal, blijft de komende tijd doorgaan met het verlenen van noodhulp. De jaren na de ramp blijft het Leger in Nepal actief om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw.