“The Amsterdam Project heeft de ogen van veel mensen geopend”

Kan een dakloze met deskundige hulp en een pinpas met 10.000 euro zijn leven weer op de rit krijgen? In het tv-programma the Amsterdam Project nam presentator Beau van Erven Dorens de proef op de som, samen tv-productiebedrijf Kalemami, Rokus Loopik, Lisa Verdegaal en het Leger des Heils Amsterdam. Vijf kandidaten namen zijn aanbod “mag ik jou helpen om jezelf te helpen?” aan. In het najaar van 2016 konden we op RTL4 zien hoe het hen verging. Chayenne was één van hen.
image

Een half jaar geleden woonde Chayenne nog in een voorziening van het Leger des Heils. Nu heeft zij haar eigen woning in Amsterdam Noord en volgt ze een opleiding voor stewardess. “Ik weet niet of dat allemaal dankzij het Amsterdam Project is. Vorig jaar wist ik ook wel dat het de goede kant op ging, maar dit is wel veel beter dan ik had gedacht.”

Wat is je het meest bijgebleven?

“Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd, is hoe ik weer in contact met andere mensen en leeftijdsgenoten kan komen. Door het programma kwam ik in aanraking met ‘gewone’ mensen, die positief in het leven staan en aandacht voor je hebben. Voor die tijd had ik vrijwel alleen mensen om mij heen die het ook niet zo goed hebben. Ik sloot me vaak op en was niet sociaal actief. Het straalt op je af als je positieve mensen om je heen hebt, daar word je zelf ook positiever van.”

Hoe kijk je terug op het programma?

“We hebben echt leuke tijden meegemaakt. Ik verwachtte er niet heel veel van, maar hoopte wel op goede uitkomsten en een soort licht aan het einde van de tunnel. Ik denk dat het een goed traject is. Je ziet niet zo vaak dat mensen elkaar zonder voorwaarde helpen, zomaar, vanuit hun hart. Dit was echt: ‘real life’, en zo hebben ze het ook neergezet.”

Vond je het een geslaagd idee?

“Ja, ik vind dat er meer van dit soort programma’s zouden moeten komen. Ik heb veel positieve reacties gehad en ik denk dat het programma de ogen van veel mensen heeft geopend. We leven in een welvarend land, maar dat betekent niet dat iedereen het goed heeft. Sommige mensen redden het niet door de omstandigheden waar ze in zitten. Mensen lopen steeds tegen muren aan. Dat zie je terug in the Amsterdam Project. Het contact met Beau was ook heel goed. Hij vraagt af en toe nog hoe het met me is. Het is een hele toffe, oprechte man. Daar hou ik van!

Hoe gaat het nu met je?

Naar aanleiding van de uitzendingen kreeg Chayenne een stewardess opleiding van het Laurentius College aangeboden. “Zij hebben zelf contact met me opgenomen. Ik paste perfect in het plaatje volgens hen. Ik ben blij dat het heel goed gaat. Volgende week heb ik studieweek en ik ben nu bezig met sollicitaties. Het is superdruk, maar ik ga in een sneltreinvaart vooruit!”  

The Amsterdam Project is gebaseerd op succesvol Brits onderzoek, waarbij dertien daklozen geld kregen en uitgedaagd werden dit geld te besteden met de vraag: “Wat denk jij dat goed voor je is?”. Voor The Amsterdam Project werden Gerrie, Lolle, Allan, Marco en Chayenne ruim anderhalf jaar gevolgd.