Jong talent

Jongeren van Naschoolse Dagbehandeling maken eigen rapmuziek

Van het schrijven van teksten tot het maken van beats en videoclips, de jongeren van Naschoolse Dagbehandeling ‘De Narcis 12+’ van het Leger des Heils kunnen het allemaal. Onder begeleiding van de professionele rappers van PEAKS maken zij hun eigen rapmuziek. Inmiddels hebben ze al diverse optredens achter de rug, waaronder een optreden op het Kunst en Theater Festival.
image

Het idee achter dit project is dat de jongeren leren om hun eigen talent te ontdekken. Persoonlijk coach Anette Bosma, die dit traject samen met haar collega’s intensief begeleid heeft, geeft aan dat deze aanpak motiverend werkt voor de jongeren. “Het mooie aan dit project is dat ze in hun kracht gezet worden en dat ze veel plezier beleven. Doordat het project mede gefaciliteerd wordt door jongerenbuurthuis Dockzz, leren de jongeren ook om meer binding te krijgen met de wijk waarin ze wonen.”

Groeien in zelfvertrouwen
Inmiddels hebben de jongeren al diverse optredens achter de rug, waaronder het Kunst en Theater Festival van het Leger des Heils. “Er wordt tot nu toe erg enthousiast gereageerd op hun optredens”, zo vertelt Anette. “Je ziet dat ze hierdoor groeien in hun zelfvertrouwen. Het geeft onwijs veel voldoening als je dit ziet. Ondertussen beleven ze ook een hoop lol met elkaar en zijn hun ouders enorm trots op hen.”

Tegelijkertijd zit er ook een leerelement aan dit project gekoppeld. Omdat iedere jongere eigen ontwikkelpunten heeft, kunnen ze hier spelenderwijs mee aan de slag gaan tijdens het maken van de muziek. Anette: “Sommige jongeren hebben moeite om goed om te gaan met nieuwe situaties of om contact te maken met anderen. Door dit project worden ze gestimuleerd om samen te werken, contact met anderen te maken en nieuwe mensen te leren kennen. Het is een heel creatief en gezamenlijk proces. Een succes waar we als team heel trots op zijn!”

Toekomst
Na een aantal optredens kan een officiële naam voor hun band natuurlijk niet ontbreken. Inmiddels gaat de groep dan ook als ‘Black and Red’ door het leven. Het ziet er dus naar uit dat er voorlopig nog niet gestopt gaat worden met het maken van muziek. Ook wordt er gekeken naar andere vervolgprojecten. Voor Anette is dit van groot belang. “We stimuleren dat jongeren een hobby of vrijetijdsbesteding vinden die ze ook kunnen voortzetten wanneer ze niet meer naar onze Naschoolse Dagbehandeling komen. Op deze manier bieden we hen een stukje toekomstperspectief, omdat ze zich verder kunnen ontwikkelen in iets waar ze goed in zijn.”

Het Leger des Heils biedt Naschoolse Dagbehandeling aan kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot 15 jaar. Bij de Narcis 12+ komen jongeren met een lichtverstandelijke beperking die gaan starten of net zijn gestart op de middelbare school. Na schooltijd komen zij naar onze groep voor het aanleveren van vaardigheden en het verminderen van gedrags- en/of emotionele problematiek. Ook leren we hen een gezonde dagstructuur te ontwikkelen waarin school, wijk, gezin en sport centraal staan.