"Ik voel me ’s avonds vaak alleen"

Ruim 80.000 inwoners van Amsterdam voelen zich eenzaam. Annie (89) is één van hen. “Sinds mijn man is overleden, voel ik me alleen. Met name de avonden zijn het ergst. Zeker nu het buiten weer donker wordt.” Openhartig deelt ze haar verhaal tijdens de wekelijkse maaltijd in ons buurtsteunpunt Bij Bosshardt.
image


Meerdere keren per week komen buurtbewoners uit Noord bij Bij Bosshardt langs voor een warme maaltijd. Vandaag is het een bijzondere maaltijd, omdat het de Week tegen Eenzaamheid is. Nieuwkomers worden enthousiast welkom geheten en er liggen gesprekskaarten op tafel om het ijs te breken.

Eén van de vaste bezoekers in de 89-jarige Annie. Voor haar leeftijd oogt ze nog vitaal en ze onderneemt graag leuke dingen. Zo gaat ze overdag naar een koor en spreekt ze met mensen af. Ook is ze een fervent breister en heeft ze al heel wat mooie kleding gebreid voor Roma kinderen, waar het Leger des Heils hulp aan verleent. Dat neemt niet weg dat Annie zicht eenzaam voelt. Wanneer ze toegeeft dat ze de avonden zo erg vindt, komen er tranen in haar ogen. Haar vaste tafelgenoten reageren verrast. “Voel jij je eenzaam? Dat had ik helemaal niet gedacht!”

‘Ik kom hier voor de gezelligheid’

De 73-jarige Frits herkent Annies gevoel. Ook hij heeft zijn partner verloren en een paar dierbare vrienden. “Als je alleen thuis zit, praat je maar tegen een muur”, vertelt hij emotioneel. “Ik kom naar Bij Bosshardt voor de gezelligheid. Even lekker een kopje koffie drinken en wat eten met elkaar. Ik ga overdag ook graag naar het Buikslotermeerplein. Dan ben je toch een beetje onder de mensen.” Over Bij Bosshardt is Frits erg te spreken. “Het is enorm laagdrempelig en makkelijk om hier binnen te lopen. Ik heb in het verleden ook vrijwilligerswerk gedaan voor de Thuiszorg van het Leger des Heils en heb toen gezien dat het Leger mensen helpt, die door anderen worden afgestoten.”

Groter netwerk

Voor Adiël Vader (coördinator Bij Bosshardt Amsterdam-Noord) zijn deze verhalen niet nieuw. “Veel van onze bezoekers hebben te maken met gevoelens van eenzaamheid. Het helpt om dingen samen te ondernemen. Wanneer we hier met elkaar eten, zetten we bewust een aantal schalen op tafel zodat we alles met elkaar delen. Ondertussen hebben we het over de gewone dingen van alledag. Die momenten van samenzijn en gezelligheid, kleuren toch je dag. Bij Bosshardt neemt niet alle eenzaamheid weg, maar zorgt er wel voor dat mensen elkaar weten te vinden en een groter netwerk krijgen. Hier komen mensen met elkaar in contact, die elkaar anders niet zouden tegenkomen. Daarnaast geven we buurtbewoners de ruimte om zelf activiteiten te organiseren, zodat ze iets kunnen doen met hun passie of talenten. Wanneer je iets doet voor de ander, dan levert dat ook veel moois voor jezelf op.”
 

Over de Week tegen Eenzaamheid

Bijna de helft van de Amsterdammers voelt zich in meer of mindere mate alleen. 80.000 Amsterdammers zijn zelfs extreem eenzaam volgens de GGD. Onder de noemer ‘Lieve Amsterdammer’ wordt er tijdens de Week tegen Eenzaamheid (21 september tot 1 oktober) aandacht gevraagd voor dit probleem. Deze week is een initiatief van de Coalitie Erbij, in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Pakhuis de Zwijger. Coalitie Erbij is een samenwerkingsplatform van verschillende non-profitorganisaties, waaronder: Leger des Heils, Humanitas, Rode Kruis Amsterdam, Prisma, De Regenboog Groep, de Protestantse Diaconie, Burennetwerk en Hulplijn Amsterdam.