TaraJaneDe normaal gesproken roerige en gezellig drukke afdeling van de Domus+ is sinds een paar weken een plek van stilte en rust. Teamleider Tara Jane Thomas vindt het een rare gewaarwording, "maar ergens ook heel passend bij het kloosterpand. Ineens voelt het pand groter dan het werkelijk is. Een lege kapel, geen grote activiteiten of gezellig geroezemoes is de woonkamer. Veel minder in- en uitloop, geknuffel en gesprekjes op de gang. De zorg gaat door, maar dan met anderhalve meter er tussen.

Hulpverlening to go
We zitten inmiddels in de zesde week van alle maatregelen. Het team heeft alle maatregelen zo goed mogelijk ten uitvoer gebracht, uit voorzorg voor onze bewoners. Hierbij zijn zij ontzettend creatief geweest en ervoor gezorgd dat de zorg voor de bewoners zoveel mogelijk hetzelfde blijft. We hebben het hulpverlening to go genoemd, want we geven onze bewoners mee wat ze nodig hebben… minder spontaan en meer gepland.

Vanuit nabijheid
Waar we bewoners voorheen een knuffel gaven op de verjaardag, wordt nu uitbundig gezongen door iedereen die aanwezig is. De jarige bewoner was tot tranen toe geroerd. Nog steeds vanuit die nabijheid, maar zonder fysiek contact is ons motto. Nog steeds naast en met de bewoner blijven staan maar dan met een ruimte er tussen. Het is bijzonder om met elkaar te ontdekken waar wij als team met elkaar toe in staat zijn, hoe creatief we met elkaar kunnen zijn. Juist temidden van alle onzekerheid en spanningen over of het ooit weer zal zijn als het was. Toch heerst er rust, gezelligheid en saamhorigheid op de afdeling. Dat we niet weten hoe het straks is nog niet erg voorlopig leven we met de dag.

Veilig
We willen zijn waar de nood is, vandaar dat wij onze ruimte beschikbaar hebben gesteld voor de bewoners die preventief isolatie nodig hebben. Omdat dat precies is wie wij zijn als Leger des Heils. Waar er ruimtegebrek is, maken we ruimte voor de mensen die dat nodig hebben. Juist nu om uit te rusten, zich veilig te voelen en te kunnen werken aan hun (fysieke) herstel. Het is bijzonder om te zien hoe er vanuit alle kanten hulp en ondersteuning en handen worden gegeven om dit mogelijk te maken".