Foto ben-2Ben is een geboren en getogen Amsterdammer. Hij groeide op in de Jordaan en woont nu alweer tientallen jaren in Oost. “Wist je dat ik vroeger de badmeester van majoor Bosshardt ben geweest?”, vertelt hij vol trots. “De majoor kende mij goed.”

Het is rustig in de huiskamer. Door de coronamaatregelen kunnen er niet veel mensen binnen zitten en moet er een mondkapje gedragen worden. Toch weerhoudt het Ben niet om wel te komen. “Ik kom hier voor de gezelligheid. Ik vind het leuk om die oudjes een beetje te helpen.” Met ‘oudjes’ doelt hij op de overige bezoekers. “Kijk, zij hebben af en toe wel wat hulp nodig”, legt hij uit. “Jas aantrekken, koffiezetten, noem maar op. Ik ben wel een bezig bijtje hoor. Ik help waar ik kan. Bijvoorbeeld door de vloer te vegen of de wc schoon te maken. De sfeer is hier ook altijd goed. Soms kibbelen we wat, maar dat hoort erbij. Mij krijgen ze hier in ieder geval niet meer weg. Ik hoor bij het meubilair.”

Voor de coronacrisis ging Ben naar verschillende buurtcentra in Oost voor een gezellig praatje of een maaltijd. Dat is nu een stuk beperkter. “Af en toe voel ik me wel een beetje eenzaam”, geeft hij toe. “Maar ik probeer er toch wat van te maken. Je moet met mensen blijven praten hè? Een tv is niet hetzelfde; die kan niks terugzeggen.”

‘Het voelt als een soort familie’
Er zijn veel Amsterdammers zoals Ben die dagelijks even binnen lopen in Bij Bosshardt Oost. Op dit moment liggen alle activiteiten stil, maar is het buurthuis nog wel open. “Het voelt heel dubbel”, legt coördinator Willeke van der Woude uit. “We willen de gezondheid van mensen beschermen, daarom hebben we geen activiteiten. Tegelijkertijd zijn wij ook een soort ‘familie’ voor onze bezoekers. Onze buurthuiskamer is een plek waar er naar je geluisterd wordt en waar je altijd welkom bent. En als het nodig is kunnen we ook doorverwijzen naar de juiste hulpverlening. Soms lukt het mensen niet om zelf naar de buurthuiskamer te komen; hier in de buurt hebben we iemand die door ziekte het huis niet uit kan. Daarom hebben we afgesproken dat we iedere woensdag even aanbellen om een praatje te maken en een maaltijd te bezorgen. Met zo’n klein gebaar kan je iemand al heel blij maken.”

Juist in deze moeilijke tijd willen we er zijn voor alle Amsterdammers. Vanuit de Bij Bosshardt buurtsteunpunten en de korpsen wordt zoveel mogelijk gedaan ter ondersteuning van de mensen die nu extra zorg en aandacht nodig hebben. Onze huiskamers mogen van de overheid geopend blijven onder speciale voorwaarden. Zo hebben we geen vrije inloop en moeten bezoekers een tijdslot reserveren. Bekijk hier onze buurthuiskamers bij u in de wijk en neem contact met ons op: www.legerdesheils.nl/goodwillcentra-amsterdam/bij-bosshardt