"Als ik iets wil, gebeurt het ook"

Klaudia heeft het druk. Ze is hard aan het werk bij 50|50 Food en moet straks door naar sterrenrestaurant Le Garage. Ze heeft geen tijd voor de lunch: “Nu is het interview het belangrijkste”, zegt ze lachend.
image

Klaudia werkt sinds mei 2014 bij 50|50 Food, vijf dagen in de week. Je hoeft maar naar haar te kijken en je ziet dat ze het naar haar zin heeft. Is alles in Klaudia’s leven dan op orde? “Nee,” zegt ze, “ik moet rondkomen van acht euro vergoeding per dag, kan mijn schulden niet aflossen en niet voor mijn kind zorgen dat in een pleeggezin verblijft. Toch ben ik heel blij hoe het nu met me gaat.”

Op straat

En inderdaad, een paar jaar geleden zag het er veel slechter voor Klaudia uit. In 2005 liet ze haar oudste dochter in Polen achter en kwam naar Nederland voor een feest, maar ze ging niet meer weg. Klaudia woonde op diverse plekken en had verschillende baantjes, vooral schoonmaakwerkzaamheden. Ze kwam in aanraking
met drugs, pleegde diefstallen om in haar verslaving en onderhoud te voorzien en leefde op straat.

Top 600

“Toen haalde de politie me onder een brug vandaan”, vertelt Klaudia. Ze behoorde tot de Top600, een groep mensen die veel of zware misdrijven pleegden en een speciale aanpak krijgen waarbij politie, reclassering en zorgverlener samenwerken. Klaudia verbleef een halfjaar in de Haven en twee en een half jaar in de Rosaburgh, waar ze nog regelmatig ’s avonds eet. Vaak verbleef ze ook in de gevangenis, wel zo’n vijftien keer. Bij het ontslag uit de gevangenis vroeg ze zelfs een keer of ze mocht blijven, twee weken later moest ze toch voor een nieuwe veroordeling komen. “Ik wilde niet weer de straat op. Uiteindelijk kon ik een paar weken in het klooster van de zusters van moeder Teresa wonen”, herinnert Klaudia zich.

Poolse bietensoep

Maar Klaudia praat liever over het heden en de toekomst. Ze heeft het bij 50|50 Food erg naar haar zin. De koks en werkbegeleiders zorgen dat ze zo veel mogelijk leert. Dat betekent niet alleen helpen voorbereiden, maar ook koken. Volgende week is er de lancering van de Soep-app en dan kan haar Poolse bietensoep geproefd worden. Ze wordt dan ook geïnterviewd door wethouder Eric van der Burg, dat vindt ze best spannend.

Vastberaden

Spannend vindt Klaudia ook haar nieuwe werk. Ze combineert de dagbesteding bij 50|50 Food al met werken bij toprestaurant Le Garage; in juni gaat ze voor vier dagen per week bij het Amstel Hotel beginnen. Klaudia heeft er veel zin in en hoopt dat ze genoeg ervaring heeft. Haar toekomstdroom? “Een betaalde baan, mijn schulden aflossen, zelf voor mijn jongste dochter zorgen en mijn andere dochter in Polen bezoeken”, besluit ze. “En als ik iets wil, gebeurt het ook”, voegt Klaudia er vastberaden aan toe.