“We zijn blij dat jullie hier zijn komen wonen”

22-10-2015

Noorderburgh viert vijfjarig jubileum

Op zaterdag 17 oktober vierde onze locatie de Noorderburgh haar vijfjarig jubileum, door middel van een inloop voor de buurt. In de afgelopen jaren is de buurt enorm betrokken geraakt bij deze opvang. Karen Verpoorte, Clustermanager Zorg Maatschappelijke Opvang: “Buurtbewoners geven aan dat ze blij zijn dat de Noorderburgh hier gekomen is. Dat is heel bijzonder, want we kregen dit te horen van mensen die vijf jaar geleden tegen onze komst waren.”

De Noorderburgh organiseerde haar inloop samen met 50|50 Green (onze tuin waar cliënten dagbesteding volgen) en de schooltuin. Zo konden buurtbewoners zelf bloemen plukken of groentes  kopen. Ook de inloop bij de Noorderburgh zelf was een succes. Verpoorte: “Veel buurtbewoners waren vijf jaar geleden niet blij met onze komst. Ons terrein ligt namelijk tussen een kinderboerderij en een speeltuin. Vanaf dag één hebben wij geprobeerd om een goede buur te zijn en een band op te bouwen met de buurt. Tijdens de inloop kregen we van bewoners te horen dat ze blij zijn met onze komst, terwijl ze vijf jaar geleden hier echt op tegen waren.”

Gewone buren
Deze omslag is volgens Verpoorte vooral te danken aan het feit “dat we gewone buren zijn”. Zo worden de buren uitgenodigd met kerstvieringen en kijken ze samen met bewoners naar WK of EK-wedstrijden. Verpoorte: “We grijpen iedere gelegenheid aan om de buurt te betrekken bij feestjes en activiteiten. Het is zo mooi om te zien dat onze bewoners zich ook echt thuis voelen in de buurt en dat buurtbewoners blij met hen zijn. Met kerst krijgen we bijvoorbeeld  kerstkaarten toegestuurd. Tegelijkertijd weten buurtbewoners ons ook te vinden wanneer ze met vragen zitten. Zo komen ze ons bijvoorbeeld om hulp vragen wanneer ze een zoon of dochter hebben die verslaafd is en ze niet goed weten wat ze moeten doen.”

Over de Noorderburgh
Bij de Noorderburgh worden kwetsbare verslaafden opgevangen, die als gevolg van langdurig gebruik te kampen hebben met lichamelijke problemen. Binnen onze opvang ontvangen cliënten naast begeleiding ook verzorging en verpleging. Onze begeleidingsdoelen zijn onder andere gericht op stabilisatie van het drugsgebruik van de cliënt, het verbeteren van de fysieke conditie en het aanleren van een dagstructurering en dagbesteding.