Straatjongeren organiseren burendag

01-10-2015

Op zaterdag 26 september hebben de jongeren van Fasehuis Transit, een opvanghuis van het Leger des Heils in Koog aan Zaan, een burendag georganiseerd. Teamleider Jessica van Buuren: “Op het feest is veel gesproken over wat de jongeren voor de buurt kunnen betekenen en andersom. Na afloop kregen de jongeren een groot applaus. Je zag ze stralen!”

Al een aantal weken voordat de burendag plaatsvond, waren de jongeren bezig met de voorbereiding. Zo hebben ze een kooktraining ontvangen van chef-kok Yasin Es-Saad van Noord-Holland Catering, die hen de nodige vaardigheden bijbracht om de buurt een driegangen buffet-barbecue voor te schotelen. De chef-kok speelde goed in op de kracht van het individu, waardoor de jongeren taken kregen toebedeeld waar ze van nature al goed in zijn.

Eigen verantwoordelijkheid
Dat deze aanpak beloond wordt, ziet Van Buuren terug in het enthousiasme van de jongeren. “Als Leger des Heils geloven we dat je mensen in hun kracht moet zetten. De jongeren kregen eigen verantwoordelijkheid en dachten creatief mee. Op de dag zelf hebben ze van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een grote inzet getoond, terwijl het eigenlijk hun vrije dag was. Het was echt het project van de jongeren zelf en ze hebben iets neergezet waar zij en wij trots op zijn!”

Vraag en aanbod
De maaltijd voor de buurbewoners was geheel gratis, dankzij de sponsoring van Grando Keukens en Bad en Noordholland Catering. Op een zogenaamd ‘vraag-en-aanbod-bord’ konden buurtbewoners aangeven waar de jongeren hen mee zouden kunnen helpen en andersom. Een van de buurtbewoners vroeg of de jongeren wilden optrekken met haar zoon die sociale problemen heeft. “Dat was een heel mooi moment”, aldus Van Buuren. “Normaal gesproken zijn onze jongeren degenen die hulp nodig hebben, maar nu kunnen ze hulp bieden aan iemand anders. De rollen worden omgedraaid.”

Iets leuks doen met en voor de buurt
De inzet van de jongeren is ook beloond. Twee van hen wonnen een dinerbon van Noord-Holland catering en een jongere heeft zelfs een snuffelstage bij het bedrijf weten te bemachtigen, vanwege zijn inzet. Voor Van Buuren staat in ieder geval vast dat ze deze positieve flow wil blijven voortzetten. “De jongeren willen graag twee of drie keer per jaar iets leuks doen met of voor de buurt. Wat dit precies gaat worden, daar zijn we nu nog over aan het brainstormen.”