Refugee Indoor Soccer afsluitingstoernooi groot succes

07-03-2016

Acht teams, waarvan vier teams van asielzoekers, streden afgelopen zondagmiddag 6 maart voor de Refugee Indoor Soccer cup in het Bijlmer Sportcentrum. Een spannende afsluiter van negen weken elke zaterdag fanatiek voetballen. Fanatiek, maar vooral sportief, want het motto tijdens de wedstrijden was: Fair play en Everybody wins. Het voetbal is voor de vluchtelingen een welkome afleiding van de verveling op de noodopvanglocaties. Op het veld zijn ze even geen asielzoeker, maar voetballer.

Sinds de eerste week van januari sportten meer dan zestig asielzoekers uit de noodopvanglocaties aan de Havenstraat en de Marnixstraat wekelijks in het Bijlmer Sportcentrum. Dit lokale maatschappelijk initiatief is afkomstig van Crossroads International Church in Amstelveen, en is samen met het Leger des Heils opgezet. Initiatiefnemer Rik van Zantwijk is enthousiast hoe het is gelopen. “We hebben hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, met de sportzaal, de sponsors en de discipline, maar het is fantastisch gelukt. Het gaat er om dat je met elkaar bezig bent en plezier hebt. De sfeer is zo goed, als er liefde is, ontstaat er leven en dat hebben we hier vandaag kunnen zien”. Jos van Doorn, vanuit het Leger des Heils verantwoordelijk voor dit initiatief: “Geef mensen het vertrouwen en stel hen in de gelegenheid om gewone dingen te doen, dan nemen ze hun verantwoordelijkheid en krijg je een heel bijzonder resultaat”.

Niks om handen
Een mooi voorbeeld van betrokken mensen, die hiermee laten zien dat zij bewogen zijn met hun medemens die in de noodopvanglocaties woont. Een positief bericht bovendien tussen de vele negatieve geluiden over asielzoekers. Dat is ook de motivatie van Dennis, een van de vrijwilligers die als scheidsrechter vrijwel alle wedstrijden aanwezig was. “Er is een hoop gedoe over de vluchtelingen. Ik dacht, ‘ze zijn er nu toch, laten we dan iets leuks samen gaan doen’. Ik ben blij dat ik er op deze manier aan heb kunnen meedoen.” Daanisj, medewerker van Decathlon, een van de sponsoren, deed mee in het sponsorteam. “Bij Decathlon staat centraal dat sport voor iedereen toegankelijk moet zijn. In het nieuws krijg je een negatief beeld over de vluchtelingen. Maar het zijn ook mensen, die nu niks om handen hebben. Als ik voetbal, voel ik me goed. Dat gun ik hen ook.”

Samen
Voor sommige spelers waren deze wedstrijden een introductie van het voetbal. Een deelnemer uit het winnende team uit Eritrea geeft in een interview op At5 ook aan: “Ik kan eigenlijk niet zo goed voetballen, wij deden het thuis bijna nooit”. Toch ging dit team er met de trofee vandoor, die zij uit handen van wethouder Zorg Eric van der Burg en Leger des Heils Amsterdam directeur Henk Dijkstra ontvingen. Muhammed daarentegen, was professioneel voetballer in Syrië. Nu hij in Nederland is, coacht hij de anderen vooral. Hij deed onlangs ook mee aan de clinic die Ajax gaf. Tijdens de wedstrijd, die hij overigens verloor, is hij vooral blij. “Het is echt heel goed voor ons om samen te voetballen. Syriërs, Irakezen, Eritreërs of Nederlanders, we spelen allemaal samen!”

Hoop
Naast vier vluchtelingenteams en twee sponsorteams, waren ook een team van de Dutch Street Cup en een Leger des Heils team van de partij. Harry Doef, directeur Zorg van het Leger des Heils en deelnemer aan het voetbaltoernooi: “Het enthousiasme straalde er vanaf en dat is precies wat we met z'n allen voor ogen hadden. Veel mensen konden even de onzekerheid van alledag vergeten en samen sporten. Dat geeft energie en hoop.” Na de prijsuitreiking stond er voor spelers en publiek een uitgebreid buffet klaar, met allerlei heerlijke Syrische gerechten, bereid door de gasten van noodopvanglocatie de Groenhof aan de Marnixstraat.