Onze zorg gaat door... voor mannen en vrouwen in de prostitutie op de Wallen ten tijde van de Corona crisis

25-03-2020

Annemarie Heeringa Annemarie Heeringa, teamleider van het Meeting Point, een laagdrempelige inloop voor mannen en vrouwen prostitutie en slachtoffers van mensenhandel, deelt haar ervaringen sinds de maatregelen van de regering 1,5 week geleden van kracht werden en de Wallen en seksclubs op slot gingen.

“Onze inloop ligt midden in het Wallengebied en is bedoeld als een plek waar mannen en vrouwen in de prostituees en slachtoffers van mensenhandel terecht kunnen met al hun vragen over (ander) werk, inkomen, gezondheid, veiligheid of terugkeer. Op dit moment is de inloop zelf dicht en kunnen de mensen telefonisch ondersteuning krijgen.

Sinds de sluiting van de Wallen is er telefonisch contact geweest met ongeveer 75 mannen en vrouwen uit de prostitutie die het moeilijk hebben. Dit waren niet alleen mannen en vrouwen die we al langer kennen, maar ook anderen dia via via onze telefoonnummers hebben gekregen.

De crisis laat meteen zien hoe kwetsbaar deze groep kan zijn. Er zijn vrouwen die hun huur en hun boodschappen niet meer kunnen betalen. Vrouwen zien zich genoodzaakt om vanuit huis te werken terwijl ze dat eigenlijk niet willen. Er is een groep vrouwen die van hun laatste geld een ticket terug naar hun land van herkomst hebben gekocht, ingecheckt waren en opeens toch niet konden gaan omdat het betreffende land op slot is gegaan vanwege de Corona crisis.

Het aanvragen van uitkeringen in Amsterdam verloopt goed. Het contact met de gemeente is goed en ze willen vooral graag helpen, meewerken en meedenken. Sommige aanvragen werden dezelfde dag nog goedgekeurd! Er zijn echter ook hobbels, bijvoorbeeld vrouwen die in Amsterdam werken, maar in een andere gemeente wonen. We werken geweldig samen met collega's en andere organisaties landelijk om iedereen zo snel mogelijk aan een hulpverlener in eigen regio te koppelen. Als dat niet mogelijk is, vragen we zelf informatie op bij de betreffende gemeente.

In Amsterdam maken we ook gebruik van de hulp van de Voedselbank, Samen voor Elkaar, voedselpakketten van ons 50I50 Food werkbedrijf en andere mogelijkheden.

Het is geweldig dat de mannen en vrouwen in prostitutie ons zo goed weten te bereiken,ondanks dat het Meeting Point fysiek gesloten is. Maar ook dat we op deze manier met de gemeente, onze landelijke en regionale collega’s en partners (Scharlaken Koord, P&G, Humanitas) zo goed samenwerken. Tegelijk zijn en worden we ook allemaal geraakt door wat er nu gebeurt en welke schrijnende situaties ontstaan in de levens van deze mannen en vrouwen.