Nieuwe opvang tienermoeders in Amsterdam-Noord

20-10-2015

Op vrijdag 16 oktober is in Amsterdam-Noord de opvang ‘Zij aan Zij’ van het Leger des Heils geopend, door Eric van der Burg (wethouder Zorg en Welzijn van Amsterdam) en Erna Berends (Lid van bestuurscommissie stadsdeel Noord). In Zij aan Zij worden tienermoeders of zwangere vrouwen met een lichtverstandelijke beperking opgevangen, samen met hun kind(eren). 

Volgens Henk Dijkstra, algemeen directeur van Leger des Heils Amsterdam, is het fantastisch dat deze opvang gerealiseerd is. Dijkstra: “Zij aan Zij is van intens veel meerwaarde voor de vrouwen die er wonen. We gunnen hen zo van harte dit prachtige pand. Als Leger des Heils hebben wij het gebruik om bij al onze nieuwe panden een spreuk mee te geven. De spreuk die op het Zij aan Zij-pand staat is de volgende: ‘Uit jouw verschijning spreken kracht en waardigheid. Er zijn veel sterke vrouwen, maar jij overtreft ze allemaal.’ (Spreuken 31 vers 25a en 29). Deze spreuk biedt een stuk inspiratie waarom we dit werk doen, maar is tegelijkertijd zo ontzettend mooi en toepasselijk voor de vrouwen die hier wonen. Ik wil hen hier graag mee feliciteren en ik hoop dat zij ook genieten van de tijd dat zij hier verblijven.”

Vicieuze cirkel doorbreken
De redenen waarom de tienermoeders bij Zij aan Zij terecht komen, zijn heel divers. Kim Hulscher, clustermanager vrouwenopvang Leger des Heils Amsterdam, geeft aan dat veel moeders een hoop emotionele bagage met zich meetorsen. Hulscher: “De moeders zijn vaak zelf in een onveilige omgeving opgegroeid. Door hen op te vangen in Zij aan Zij, willen we voorkomen dat hun kinderen hetzelfde overkomt. Ons doel is dat de moeders genoeg handvatten krijgen uitgereikt om hun eigen kind(eren) wel een goed thuis te kunnen bieden. Op deze manier kunnen we de vicieuze cirkel doorbreken.”

Over Zij aan Zij
In Zij aan Zij worden zwangere vrouwen of tienermoeders, in de leeftijd van 15 tot 23 jaar, opgevangen met hun kind(eren). Hier worden ze begeleid richting zelfstandigheid. De thema’s die aan de orde komen in de behandeling zijn: opvoeding, werk of dagbesteding, huishouden, financiën en sociale vaardigheden. De duur van de opvang  is gemiddeld 1 tot 2 jaar.