Leger des Heils opent natuurspeeltuin in Noord

08-05-2019

AMSTERDAM- Bij Bosshardt Noordkaap, de huiskamer van het Leger des Heils in Noord, opende op dinsdag 7 mei een natuurspeeltuin midden in de woonwijk. Deze nieuwe speelplek brengt de natuur dichter bij kinderen. Zo is er de mogelijkheid om hutten te bouwen, groenten te verbouwen in de moestuin of verhalen te vertellen rond de kampvuurkuil.

De nieuwe speeltuin is gelegen op het terrein van ‘De Noordkaap’; een voorziening van het Leger des Heils waar onder andere crisisopvang wordt geboden aan gezinnen. “De nieuwe natuurspeeltuin is een mooie en veilige speelplek voor alle kinderen uit de buurt, zowel voor de kinderen die bij ons in de crisisopvang verblijven als daarbuiten”, aldus algemeen directeur Ed Bosma van het Leger des Heils.

De opening van de speeltuin werd verricht door stadsdeelvoorzitter Erna Berends samen met een aantal kinderen uit de buurt. “Deze buurt verdient een pareltje zoals dit”, aldus Berends. “Een plek waar kinderen en ouders elkaar ontmoeten en in beweging komen. Er valt veel te zeggen over het belang van beweging, maar ik hoop vooral dat de kinderen hier mooie herinneringen gaan maken. Dat ze met elkaar avonturen beleven en heel veel plezier hebben.”

Huisje, boompje, beestje
De nieuwe speeltuin is mogelijk gemaakt door het project ‘Huisje Boompje Beestje’ van Kinderpostzegels,  IVN Natuureducatie en Federatie Opvang. Met dit project wordt een groot aantal daklozen- en vrouwenopvang locaties kindvriendelijk gemaakt, door natuur in het leven van de kinderen te brengen. “Hierbij valt te denken aan het inrichten van (buiten-)ruimtes met een natuurspeeltuin, planten of kruiden, of het geschikt maken van een locatie voor dieren”, aldus Erik Claus van Kinderpostzegels. Uit onderzoek blijkt namelijk dat spelen, natuur en dieren een positief effect hebben op het zelfvertrouwen van deze kinderen. Het vermindert stress en maakt dat ze beter kunnen omgaan met hun problemen.

Het Leger des Heils geeft aan erg dankbaar te zijn voor de support van Kinderpostzegels. “Met hun financiële ondersteuning hebben we dit project kunnen realiseren”, aldus Bosma. “Daarnaast hebben ook veel vrijwilligers en kinderen de afgelopen maanden geholpen om de speeltuin gereed te maken. Denk aan het maken van vogelhuisjes, het schilderen van het hek en het bouwen van wilgenhutten. Dat maakt dit project echt ‘Bij Bosshardt’, namelijk: we doen het samen.”

Bij Bosshardt Noordkaap
De speeltuin is onderdeel van de huiskamer ‘Bij Bosshardt’ van het Leger des Heils. In deze huiskamer kunnen buurtbewoners terecht voor een kopje koffie, gezellige activiteiten of een luisterend oor. “Eigenlijk is de speeltuin een soort verlengstuk van onze huiskamer”, aldus coördinator Adiël Vader. “Het is een plek waar kinderen elkaar kunnen ontmoeten, samen kunnen spelen en aan de slag kunnen gaan.”

Het project ‘Huisje Boompje Beestje’ wordt mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij.