Leger des Heils leidt deelnemers op tot barista

08-05-2017

AMSTERDAM- Op donderdag 4 mei bracht wethouder Arjan Vliegenthart (Werk, Inkomen, Participatie en Armoede) een bezoek aan 50|50 Coffee; een project van het Leger des Heils om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot barista. Vliegenthart: “Bij 50|50 kunnen mensen op een zinvolle manier een bijdrage leveren aan de stad en tegelijkertijd zichzelf ontwikkelen.”

Door middel van het project krijgen deelnemers van het Leger des Heils de kans om hun positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. Deelneemster Jenny  legt uit wat dit voor haar betekent. “Ik ben weer gericht op de toekomst. Nu loop ik stage bij Nieuwpoort, een chic restaurant op de Zuid-As. Ze zijn daar blij dat ik een baristaopleiding volg, want écht goede koffie zetten voor klanten, is heel belangrijk."  

Koffie verbindt
Een belangrijke reden waarom dit project opgestart is, is de ‘verbindende werking’ van koffie. “Naast water wordt koffie in Nederland het meest gedronken”, zo geeft  Floor Minjon (projectleider 50|50 Coffee) aan. “Juist doordat koffie zo populair is én in alle lagen van de bevolking wordt gedronken, is het heel verbindend. Daklozen die bij het Leger des Heils aankloppen, krijgen als eerste een bakje koffie, maar Koning Willem-Alexander drinkt het ook tijdens een werkbezoek. Op dit moment schieten er overal  koffiezaakjes uit de grond. Een goede kans dus voor deelnemers van 50|50 om een baan te krijgen als barista.”

‘Meer dan geld verdienen’
Wethouder Arjan Vliegenthart is erg te spreken over het werk wat 50|50 doet. “Werken is zoveel meer dan alleen geld verdienen”, legt hij uit. “Meedoen werkt, het geeft een mens waardigheid en een dagritme. Dat wordt zichtbaar op een plek als 50|50, waar mensen op een zinvolle manier een bijdrage kunnen leveren aan de stad en tegelijk zichzelf kunnen ontwikkelen. Sommige Amsterdammers lukt het niet om alles op eigen kracht te doen. Binnen de beschutte werkplek die 50|50 biedt, kunnen zij weer op krachten komen.”

De speciale kopjes koffie worden geserveerd in de lunchroom van het Leger des Heils in Amsterdam-Noord (Rode Kruisstraat 22). Het halen van een ‘koffie to go’ is ook mogelijk. Daarnaast verkoopt de lunchroom ook speciale koffiebonen. Wil je meer informatie of koffiebonen bestellen? Mail dan naar: 5050coffee@legerdesheils.nl