Leger des Heils begeleidt daklozen in tv-programma ‘The Amsterdam Project’

25-10-2016

Op dinsdag 25 oktober gaat het nieuwe RTL-programma ‘The Amsterdam Project’ van start. Hierin worden vijf Amsterdamse daklozen een half jaar lang gevolgd door Beau van Erven Dorens. In het programma krijgen de daklozen toegang tot hulp van verschillende deskundigen. Ook is er voor hen een geldbedrag van tienduizend euro beschikbaar. De vijf deelnemers, vier mannen en een vrouw, zijn uitgekozen en begeleid in samenwerking met het Leger des Heils Amsterdam.

In het programma legt Beau van Erven Dorens vijf Amsterdamse daklozen de vraag voor of ze een half jaar gefilmd willen worden in hun pogingen om hun leven weer op orde te krijgen. Alleen als zij daarop volmondig ‘ja’ zeggen, en niet eerder, krijgen ze toegang tot hulp van verschillende deskundigen, zowel psychologische als praktische hulp. Voor iedere dakloze is een bedrag van tienduizend euro beschikbaar.

Doorzettingsvermogen
De hulp van deskundigen, waaronder medewerkers van het Leger des Heils Amsterdam, is essentieel om de dakloze op een verantwoorde wijze te assisteren in zijn of haar poging om uit de misère te komen. Tegelijkertijd is de essentie van het experiment dat de daklozen zelf bepalen hoe ze hun terugkeer in de maatschappij willen aanpakken en welke hulp ze daarvoor nodig hebben. De daklozen moeten het zelf willen en zelf doen, met doorzettingsvermogen, veerkracht en hetzelfde lef waarmee ze zich jarenlang op straat overeind hebben weten te houden.

Het tv-programma is gebaseerd op een vergelijkbaar experiment wat heeft plaatsgevonden in Londen. Daar kregen dertien daklozen een vergelijkbaar aanbod met veelbelovende resultaten: zeven van hen hadden na een jaar weer onderdak.

Benieuwd hoe het de deelnemers vergaat? The Amsterdam Project is iedere dinsdagavond om 21:30 uur te zien op RTL4.