Buurtknaak stimuleert sociale cohesie in de wijk

13-07-2016

Amsterdam 13 juli – Vanmiddag werd de Buurtknaak geïntroduceerd in de biologische groentetuin 50|50 Green van het Leger des Heils, tijdens een feestelijke barbecue voor de buurt. De Buurtknaak, een houten munt, krijgen buurtbewoners als dank voor vrijwilligerswerk bij de groentetuin of woonvoorziening Noorderburgh Meerzorg. De Buurtknaak is bij ondernemers in de wijk in te wisselen voor bijvoorbeeld een kop koffie, groente, fruit of een warme maaltijd.

Vrijwilliger Peter werkt sinds anderhalf jaar met veel plezier in de groentetuin van 50|50 Green en vindt de Buurtknaak een goed idee. Hij nam samen met begeleider Henk Blokhuis de eerste Buurtknaak van Loes Beaumont, projectcoördinator van de Buurtknaak bij 5050 Green, in ontvangst. “Als hierdoor meer mensen naar de tuin komen, is dat mooi. We kunnen nog wel wat groene vingers gebruiken.”

Interessant
Met het in omloop brengen van de Buurtknaak wil het Leger des Heils de sociale cohesie in de Volewijck in Amsterdam-Noord stimuleren. De Buurtknaak is ongeveer een daalder waard en knaak staat voor: Koppelt Noord Aan Alternatief Kapitaal. De Buurtknaak is in te wisselen bij een aantal ondernemers in de buurt; een aantal dat hopelijk snel gaat groeien. “Dat maakt het nog interessanter om de Buurtknaak te verdienen, waardoor misschien meer vrijwilligers zich aanmelden”, aldus Loes.

Erkenning
De Buurtknaak is een middel om laagdrempelig contacten te leggen. Buurtbewoners komen dankzij hun vrijwilligerswerk in contact met andere buurtbewoners, maar ook met deelnemers van het Leger des Heils die dagbesteding volgen bij de groentetuin. Voor de deelnemers is dit contact waardevol, omdat het hen een stuk erkenning geeft en verder helpt in hun herstelproces. Loes: “Daarnaast is het mooi dat vrijwilligers op deze manier ook iets tastbaars terugkrijgen voor hun inzet. De vrijwilliger kan de door hem zelf verbouwde groente en fruit, maar ook een kopje koffie of warme maaltijd kopen bij de betrokken ondernemers.”