"Goh, ik wist niet dat het Leger dit allemaal deed"

Collectanten Sureyya en Charety gaan op bezoek bij projecten van het Leger

Surreya Kantar (27) en Charety Thielman (22) gaan in 2015 voor het eerst collecteren. Wat gebeurt er eigenlijk met de opbrengst van de collecte? Het duo neemt een kijkje bij verschillende projecten van het Leger des Heils, waaronder Bij Bosshardt.

'Voor en door de buurt', dat is het motto van Bij Bosshardt in Heerhugowaard. Na een potje Stratego Junior in de huiskamer spreken de dames met medewerkers Edu Koan en Jantine Riko.

Charety: "Waarom is deze Bij Bosshardt opgericht?"
Edu: "In opdracht van de gemeente proberen we zorgmijders een duwtje te geven richting het aanvaarden van hulp. Dat doen we eigenlijk door buiten een rondje te lopen. 80 procent van de contacten haal je van buiten. Zodra mensen binnen zijn, kun je verder werken. Alles begint met contact."
Sureyya: "Wat voor activiteiten worden hier georganiseerd?"
Jantine: "Mensen kunnen altijd naar binnen lopen voor een kop koffie. Eens per week is er een warme lunch, er is een creatieve ochtend en een kidsclub. Daarnaast houden wij sociaal spreekuur, waar mensen terecht kunnen met hun hulpvraag. Ook de wijkagent, wijkverpleegkundige en schuldhulpverlener houden hier spreekuur, zodat bewoners dichtbij huis verder geholpen kunnen worden."
Charety: "Wat betekent Bij Bosshardt voor de wijk?"
Jantine: "Een bezoeker vertelde dat ze eerst alleen maar thuis zat. Nu staat ze elke ochtend om half tien voor de deur. Bij Bosshardt is de reden dat ze haar bed uitkomt."
Edu: "Je vergeet te vertellen dat er zelfs al drie huwelijken zijn gesloten, tussen buurtbewoners die elkaar hier hebben ontmoet!"

Dit artikel verscheen in Bode, krant voor collectanten en coördinatoren van het Leger des Heils, najaar 2015.
Tekst: Ellen Weber, Maters & Hermsen Journalistiek