Mensen

Met ons, mensen, is iets bijzonders aan de hand. God had de hele aarde, met alles erop en eraan, al klaar toen hij de eerste mens schiep. Die mens was de kroon op zijn werk. De kers op de taart.
image

En dat was nog niet alles. God deed op deze laatste creatie echt heel hard zijn best. Hij had grootse plannen. Hij zorgde ervoor dat de mens op Hem leek.  

Waarom dan? Wij zijn op aarde om God te eren. Daar zijn we op gebouwd. Ons lijntje naar Hem is dan ook kort. Bedenk maar: mensen die in levensbedreigende situaties zitten, vragen vaak ineens aan God of Hij hen wil helpen. Ook niet-gelovigen doen dit soort schietgebedjes.

Dat 'eren' kan overigens heel afstandelijk klinken. Alsof God nogal autoritair en heerszuchtig is. Maar dat is niet hoe God is of voor ons wil zijn. De relatie die hij met ons wil hebben, is dezelfde als die wij graag hebben met onze eigen kinderen. God wordt daarom ook wel 'de Vader' genoemd. Hij wil ons graag zien groeien en van ons genieten. Hij wil deel van ons leven zijn.

Die ouder-kindrelatie betekent nog iets anders: vrijheid. Zoals jij je kinderen jouw keuzes niet wilt opleggen, wil God dat ook niet bij jou. Al heeft hij het beste met je voor. Hij hoopt wel op jouw vertrouwen. Hij heeft je tenslotte zelf gemaakt en jij bent een deel van Hem. Hij staat met open armen voor je klaar. Maar hij geeft jou de keus. Zo werken relaties: je kunt liefde niet afdwingen. En als je dat wel doet, is deze niet echt. Het moet moet van twee kanten komen.

Mensen zijn de baas

Onze speciale positie op aarde houdt ook een bepaalde verantwoordelijkheid in. God legde een aparte taak voor ons weg. De Bijbel zegt dat wij ‘de baas zijn over de aarde. En ook over de vissen in de zee, over de vogels in de lucht en over alle dieren op het land.’

Dat wil niet zeggen dat we met de aarde mogen doen waar we zin in hebben. Juist niet. Een goede ‘baas’ zorgt voor hen die aan hem zijn toevertrouwd. Het feit dat wij de ‘baas’ zijn, wil dus zeggen dat wij de verantwoordelijkheid dragen over deze wereld. God heeft ons alles toevertrouwd.