Dit moet jij er mee

Het verhaal van Jezus is een prachtig verhaal. Het gaat over liefde, over opoffering. Het bewijst ook hoe groot Gods liefde is voor ons. Maar het verhaal is niet vrijblijvend. Jezus zei: ‘Als iemand nee zegt tegen mij, en mijn woorden niet gelooft, dan zal God hem veroordelen. Aan het einde van de tijd wordt hij gestraft, omdat hij mijn boodschap niet wilde geloven.’
image

Gelukkig geeft de Bijbel ook de oplossing. Er staat namelijk: ‘Want als we geloven met heel ons hart, ziet God ons als goede mensen. En als we Jezus eren als onze Heer, worden we gered.’

En nu?

Als je de Bijbel leest, zul je zien dat Jezus ons een heleboel opdrachten heeft gegeven. De belangrijkste was deze: dien God en zorg voor elkaar. Hij bracht het niet als een suggestie. Hij zei ook niet: ‘doe goeie dingen, want daar krijg je zelf een goed gevoel van’. Hij droeg ons óp om de ander boven onszelf te stellen. Om te vechten tegen menselijke trekjes als jaloezie, egoïsme en vooroordelen.

Bazig type, die Jezus. Hij wist inderdaad precies wat hij wilde. Hij nam geen genoegen met half werk. Je hoefde bij Hem niet aan te komen met een smoes. Maar, let op: Hij houdt niet mínder van je als je je niet aan Zijn opdrachten houdt. Zijn liefde voor jou staat buiten kijf. Wat je ook doet. God wil namelijk onze ‘Vader’ zijn. Daarmee geeft hij de mate van Zijn liefde aan. Hij houdt van ons als wij van onze kinderen: onvoorwaardelijk. Ook als die kinderen onverstandige dingen doen.

Schrik niet van die opdrachten. Denk ook niet: laat maar, ik kan toch niet voldoen. Want het gaat niet om ‘voldoen’. Vergelijk het met een relatie of vriendschap. Hoe langer je elkaar kent, hoe meer je met elkaar verbonden bent. Hoe meer je durft te vertrouwen op een ander, hoe meer je bereid bent iets voor elkaar te doen of te laten. Sterker nog: dat wil je graag. God geeft deze opdrachten ook niet om het jou moeilijk te maken, maar omdat Hij als Vader weet wat goed voor je is. Jij maakt soms keuzes die je kinderen niet zullen begrijpen. Toch heb jij er je redenen voor. Als jij iets verbiedt, doe je dat om je kinderen te beschermen of hen juist te laten groeien. Zo is het ook met God. Probeer Hem te vertrouwen!  

We kunnen dus opgelucht ademhalen. Niemand van ons is in staat perfect te leven, maar dat hoeft ook niet. Als we maar in Jezus geloven, en proberen Hem te volgen.