"De hemel bestaat"

“Er is leven na de dood en er is een hemel”, zegt neurochirurg Eben Alexander. Hoe een wetenschapper via een coma de weg naar leven na dit leven vond.
image

‘Proof of Heaven’ (Bewijs dat de hemel bestaat). Zo heet het boek dat Eben Alexander, bekend en gerespecteerd neurochirurg, schreef. Het boek bereikte al snel de nummer 1-positie op de bestsellerlist van de New York Times. Inmiddels is er een Nederlandse vertaling. De titel: ‘Na dit leven’. Het lijkt een veilige keuze van de uitgever, want beweren dat er een hemel bestaat, verkoopt in Nederland wellicht minder boeken dan in de Verenigde Staten.  

Alexander is echter overtuigd van het bestaan van de hemel. Hij raakte in 2008 in coma na een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking en beleefde een bijna doodervaring terwijl zijn hersenen (hersenschors) niet meer functioneerden. De wetenschap, inclusief Alexander voordat hij in coma raakte, beweert dat je voor ‘bewustzijn’ werkende hersenen nodig hebt omdat die bewustzijn produceren. Een bijna doodervaring is dus, wetenschappelijk gezien, onmogelijk. Eben Alexander is echter niet van zijn stuk te brengen. Hij weet wat hij gezien, gevoeld en gehoord heeft en beschrijft dat op een beeldende manier in een kleine 200 pagina’s. Dat niet alleen, hij verscheen op televisie bij Oprah Winfrey en in gezaghebbende kranten en tijdschriften om zijn ervaring te delen. De hemel bestaat.

God heeft humor

De hemel die Eben Alexander beschrijft, is een plek waarvoor hij, tussen vrij gedetailleerde beschrijvingen door, soms geen woorden kan vinden. Zo overweldigend mooi is het volgens hem. Ook voor God, die hij ontmoet, vindt hij soms maar moeilijk woorden. “Dit wezen was zo dichtbij dat er totaal geen afstand was tussen Hem en mij. Tegelijkertijd kon ik de onmetelijke reusachtigheid van dit Wezen voelen en ik kon zien hoe ik volkomen bij hem in het niet viel.” God blijkt over een warme, persoonlijke stem te beschikken. “Hij begreep mensen en bezit alle kwaliteiten die wij bezitten, alleen in oneindig grotere mate. Hij kende mij door en door, en vloeide over van kwaliteiten die ik mijn hele leven alleen met mensen heb geassocieerd: warmte, medeleven, medelijden… zelfs ironie en humor.” 

Eben Alexander

"De hemel, die dimensie zoals die door vele anderen is beschreven op een ruwweg zelfde manier, bestaat. Wat ik daar heb gezien en geleerd heeft mij letterlijk in een nieuwe wereld geplaatst. Een wereld waar zoveel meer is dan onze hersenen en onze lichamen en waar dood niet het einde van bewustzijn is, maar eerder een hoofdstuk in een enorme, oneindig positieve, reis."

De wetenschapper is om.

Zelf zegt hij daarover: “Ik zag mijzelf altijd als een trouw christen, hoewel meer in naam dan als echt gelovig. Ik keek er niet raar van op als mensen Jezus Christus als niet meer dan een man die goede dingen deed wilden zien. Iemand die het ongeluk had in de verkeerde handen te vallen en daardoor al jong het leven had gelaten. Ik sympathiseerde met mensen die oprecht wilden geloven dat er ergens een God was die onvoorwaardelijk van ze hield. De zekerheid die die mensen uit hun geloof haalden kon ik benijden. Maar als wetenschapper wist ik wel beter.” Inmiddels weet hij beter, op een andere manier. Hij kreeg uit het hiernamaals de boodschap mee dat hij geliefd is.

Zoals verwacht, werd Alexanders boek met de nodige scepsis ontvangen. Vooral in de academische wereld. Eben Alexander vindt dat de wetenschappelijke inzichten over bijna doodervaringen te kort schieten. Hij is, naar eigen zeggen, niet de enige die een dergelijke ervaring heeft gehad, maar wel de enige waarvan de hersenen inactief waren. “De hemel, die dimensie zoals die door vele anderen is beschreven op een ruwweg zelfde manier, bestaat. Wat ik daar heb gezien en geleerd heeft mij letterlijk in een nieuwe wereld geplaatst. Een wereld waar zoveel meer is dan onze hersenen en onze lichamen en waar dood niet het einde van bewustzijn is, maar eerder een hoofdstuk in een enorme, oneindig positieve, reis.” Wat te denken van Eben Alexanders reis naar het hiernamaals als je er zelf niet bent geweest? In de Bijbel, in Jesaja 65:17, staat: “De Heer kondigt aan: ‘Ik schep een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Niemand denkt meer aan het verleden, niemand verlangt ernaar terug'.” Het leven is een eindeloos verlangen naar het moment waarop die belofte waarheid wordt.

Dit artikel is eerder verschenen in Strijdkreet.