Bidden

Je kunt God dan wel niet zien of eens flink op de schouders slaan, maar je kunt wél met Hem praten. Dat doe je door te bidden. Sommige mensen horen God terugpraten, anderen ‘voelen’ vooral zijn aanwezigheid. Soms merk je helemaal niets. Andere keren krijg je dagen na je gebed ineens nog antwoord.
image

Als je bidt, zoek je contact met Hem. Je kunt Hem je problemen voorleggen en vertellen waar je mee zit, zodat Hij je kan helpen. Je kunt vergeving vragen voor de dingen die je verkeerd hebt gedaan. Je kunt Hem danken voor zijn aanwezigheid, of Hem vertellen hoe mooi je Zijn schepping vindt. Je kunt het eigenlijk niet fout doen, net zoals er geen ‘goed’ of ‘fout’ is als je met een vriend of vriendin praat. Je kunt bidden met gesloten ogen en gevouwen handen, maar dat hoeft niet. Meestal wordt een gebed afgesloten met ‘amen’: ‘het zij zo’ in het Hebreeuws.

Heb je meer inspiratie nodig? In de Bijbel staat het volgende gebed:
‘Onze Vader in de hemel, laat iedereen U eren.
Laat Uw nieuwe wereld komen.
Laat op aarde Uw wil gedaan worden, net zoals dat in de hemel gebeurt.
Geef ons vandaag het eten dat we nodig hebben.
En vergeef ons wat we fout gedaan hebben, want wij hebben ook andere mensen hun fouten vergeven.
Help ons om nooit tegen U te kiezen.
En bescherm ons tegen de macht van het kwaad. Want U bent koning, U regeert met grote macht, voor altijd.
Amen.’
 

Hoort Hij mijn gebed wel?

Hoort Hij dat dan wel? Er zijn miljoenen christenen, die allemaal bidden. Naar welk gebed luistert Hij dan precies? Stel het je als volgt voor: jij bent een mooi boek aan het lezen, maar legt dat even weg als je favoriete serie op televisie is. Show afgelopen? Dan pak je het boek weer op. De hoofdpersonen hebben niet gewacht tot jij klaar was met de televisie, maar het verhaal is ook nog niet verder gegaan. Jij staat ‘buiten de tijd’ van de hoofdpersonen. Jullie hebben een ander tijdsbesef. Zo staat God ook buiten onze, menselijke, tijd. Hij kan alles volgen, bij elk van ons mensen zijn, zonder ergens anders iets te missen.