Café Daadkracht

Drie verhalen over wat de Handwerkclub voor mensen kan betekenen

Jolanda kan nu zelf kleding voor haar kinderen maken en bespaart daarmee flink wat euro’s. En Karin vergeet de pijn in haar rug achter de naaimachine. De modecafés van het Leger des Heils zijn in opkomst. Een plek waar mensen uit de wijk elkaar ontmoeten en tegelijkertijd leren naaien.

Karin (31)

Karin Verwey (31) uit Rotterdam mist sinds vier jaar bijna geen enkele bijeenkomst van Naald en Draad: het naaiatelier van het Leger des Heils in Rotterdam-Oost. Ze leerde er niet alleen tassen maken, ze kwam ook in contact met het Kerkgenootschap.

"Je bent goed zoals je bent"

Haar 'Karintassen' zijn inmiddels een begrip onder haar vriendinnen. Als ze geconcentreerd achter de naaimachine zit, vergeet ze de pijn. Dan richt ze zich alleen op het stukje stof dat voor haar ligt, het pedaal onder haar voet en de machine voor haar. Een jaar lang lag Karin vrijwel de hele dag op bed door een zware rugoperatie en dacht ze na over alle leuke dingen die ze zou doen als ze weer hersteld was. Geen wilde activiteiten, want door een zenuwbeschadiging zouden de pijn in haar rug en de moeite met lopen altijd blijven.

Boodschap van boven

Tijdens de laatste dagen van haar herstel viel de folder van Naald en Draad in de bus. "Dat leek me geen toeval. Noem het zweverig, maar ik zag het als een boodschap van boven." Wat volgens haar óók geen toeval was: door Naald en Draad kwamen zij en haar vriend in aanraking met het Kerkgenootschap van het Leger des Heils. Ze voelden zich er meteen thuis. "We zochten al een tijdje een kerk waarvoor we konden trouwen." Ze trouwden op 22 maart 2013 en lieten zich afgelopen november allebei inwijden als heilssoldaat. "Het Kerkgenootschap laat mij weten: je bent goed zoals je bent. Dat raakt me. Ik vertaal dat naar mijn ziekte: ik ben niet honderd procent gezond, maar ik kan genoeg bijdragen en er zijn voor anderen. Iedereen is waardevol."

Dit artikel verscheen in Kans magazine, nr.1 2015
Tekst: Fieke Walgreen