Café Daadkracht

Drie verhalen over wat de Handwerkclub voor mensen kan betekenen

Jolanda kan nu zelf kleding voor haar kinderen maken en bespaart daarmee flink wat euro’s. En Karin vergeet de pijn in haar rug achter de naaimachine. De modecafés van het Leger des Heils zijn in opkomst. Een plek waar mensen uit de wijk elkaar ontmoeten en tegelijkertijd leren naaien.

Jolanda (43)

Jolanda Jones (43) uit Bovenkarspel zag de flyer hangen bij de Voedselbank en gaat nu iedere woensdagochtend naar het naaiatelier. Naast een naaimachine vindt ze er ook een luisterend oor.

Handige man

Als je dochter als enige in de klas niets feestelijks heeft om aan te trekken naar het kerstfeest op school, dan moet je moederhart zeer. Maar helaas kan Jolanda Jones haar dochter Elise (6) en haar drie zoons David (15), Matthew (13) en Kevin (9) niet alles geven wat ze graag zou willen. Vier jaar geleden raakten zij en haar man bijna tegelijkertijd hun baan kwijt. Sinds 2012 leeft het gezin van zeventig euro per week. "Net genoeg voor vier keer per week verse groente. Maar nieuwe kleding zit er meestal niet in."

Elke euro omdraaien

Maar afgelopen kerst droeg dochter Elise toch echt iets nieuws: een grijs rokje, gemaakt door haar moeder bij het naaiatelier van het Leger des Heils. Ook de zoons profiteren van de nieuwe handigheid van mam. Een scheur in een spijkerbroek is snel hersteld, en met een lap stof erachter zelfs hipper dan het origineel. "Kleding kan nu langer mee en dat scheelt als je elke euro drie keer moet omdraaien."

Knuffel

Maar ze vond er niet alleen praktische verlichting. Want zonder werk, met geldzorgen en relatieproblemen is het leven voor Jolanda niet bepaald luchtig. "Geen baan, weinig geld én vier kinderen, daar hebben veel mensen een mening over. Er was veel onbegrip uit de omgeving, sommige vrienden en familieleden zie ik niet meer." Bij het naaiatelier vindt ze iets wat haar omgeving steeds minder bood: een luisterend ook, een schouder en een knuffel. En misschien wel het allerbelangrijkst: ze wordt gezien. "Als je een keer niet bent geweest en je komt daarna weer, zegt iedereen: 'Gezellig dat je er weer bent. We hebben je gemist.' Dat vind ik zo fijn om te horen."  

Jolanda en haar gezin waren ook te zien bij de televisie-uitzending van Kerstfeest op de Dam 2014
Klik hier voor de uitzending

Dit artikel verscheen in Kans magazine, nr.1 2015
Tekst: Fieke Walgreen