Leger des Heils veteranen Meinke

Meinke Ehrhardt loopt 25 juni mee

‘Doordat ik duidelijk maak dat ook ik veteraan ben, hoop ik dat veteranen het Leger des Heils weten te vinden als ze hulp nodig hebben.'

Nieuws 24 maart 2022 Tekst: Wilfred Hermans / Beeld: Daniël Albers

Wat heb je bij Defensie gedaan?

“Ik heb dertien jaar bij Defensie gewerkt, vanaf 2001; eerst als onderofficier, later als Militair Verpleegkundige. In 2008 vertrok ik als verpleegkundige met de luchtmobiele brigade naar Afghanistan. We hebben daar onder anderen collega Mark verloren, hij stapte op een bermbom. Gelukkig ben ik in staat om bij alles wat in Afghanistan is gebeurd te denken: dat is daar gebeurd, niet hier. Soms vroegen mensen: waar doe je het allemaal voor? Zelf vroeg ik me dat ter plekke ook weleens af. Maar dan dacht ik: wat als we één Afghaans meisje kunnen redden, die in het Westen een studie kan volgen om later iets goeds te doen voor haar vaderland? Dat is altijd mijn houvast geweest.”

Is er een overlap met je werk voor het Leger des Heils?

“Bij Defensie was ik leidinggevende, dat ben ik nu weer. En opnieuw heb ik met mensen uit alle lagen van de bevolking te maken. Daarnaast werk ik op mijn huidige locatie met veel mannelijke deelnemers; in Afghanistan was ik buiten de poort ook de enige vrouw, met alleen mannelijke collega’s. Dat past me goed.”

Waarom loop jij straks mee in het Nationaal Defilé?

“Omdat ik bijzonder graag onderdeel uitmaak van de ontwikkeling dat er meer aandacht komt voor de opvang van veteranen. Dat ik iets kan doen met mijn verleden als militair vervult in een behoefte waarvan ik niet eens wist dat ik ‘m had. Ik wil laten zien dat er veteranen zijn bij het Leger des Heils. En dat wij er zijn voor veteranen zonder helper. Doordat we duidelijk maken dat ook wij veteraan zijn, hoop ik dat veteranen het Leger des Heils weten te vinden als ze hulp nodig hebben."

Kom je in je werk in aanraking met veteranen?

“Op dit moment zit er één veteraan bij de Dag- en Nachtopvang. Hij heeft veel last van PTSS, herbelevingen. Doordat ik zelf veteraan ben, hebben we aan één woord genoeg. Zo gooide hij een keer de koffiepot door de woonkamer heen, omdat de koffie op was. Hij begon te hyperventileren. Het enige wat ik deed, was een hand op z’n schouder leggen. De tranen rolden over z’n wangen, en later kregen we nog een goed gesprek. ‘Weet dat je niet de enige bent’, zei ik. Andere collega’s was dit vermoedelijk niet gelukt, die zien alleen iemand die boos is en met een koffiepot gooit.”

Doordat ik zelf veteraan ben, hebben we aan één woord genoeg.

Wat hebben deelnemers die veteraan zijn nodig?

“Structuur en duidelijkheid over afspraken en grenzen. Maar ook: aandacht voor hun psychische belasting en ruimte om over hun ervaringen te praten. Wat dat betreft zou een speciale veteranenopvang ideaal zijn.”  

Meinke Ehrhardt (40), manager bij Dag- en Nachtopvang en Ambulant in Lelystad

Niels van den Bos loopt 25 juni mee

Niels van den Bos loopt 25 juni mee

24 maart 2022 •
Niels van den Bos loopt 25 juni mee om veteranen te bereiken die nu in de problemen zitten en buiten beeld zijn.