Een paar jaar geleden lukte het haar om weg te komen uit het circuit van gedwongen prostitutie. Als Afrikaanse toen nog jonge vrouw is zij als handelswaar gebruikt. “De risico’s zijn zo groot. Toen ik dacht: nu kan ik het zelf, gaf mijn hele houding nog aan hoe mijn leven was geweest. Er zijn mannen die dat aanvoelen”. 

Een nieuwe wet stelt klanten van prostitué’s die slachtoffer van mensenhandel zijn strafbaar. Onze vraag aan de vrouwen die zelf slachtoffer waren: helpt die nieuwe wet? “Ja”, zeggen ze zelf. “Misschien worden niet veel mannen gepakt, maar iedereen weet dan, dat het strafbaar is wat je doet”, zegt Manuela. Zij kwam vanuit Oost-Europa in een Nederlandse provinciestad, had geen eigen onderkomen. Slapen in haar werkkamertje mocht niet meer. Dan maar met meerdere meiden in een appartement. “Ontsnappen kan bijna niet. Alleen in een vreemde wereld is zo eng. Je pooier is je familie, hij geeft je liefde en aandacht, ook al slaat hij je. Liever die zekerheid dan dat je niet weet waar je terecht komt.” 

De nieuwe wet geeft de slachtoffers moed en meer eigenwaarde. De belastingaanslag die ze krijgen nadat zij er uit ontsnapt zijn houdt velen tegen. “Dat je geen ander werk kan krijgen en geen opleiding kan volgen omdat die te duur is. Dat je geen eigen kamer kan huren voor jezelf en voor je kind, dat je niemand kan vertrouwen, daarom kiezen ze toch vaak verkeerd.” De vrouwen benadrukken dat die dingen het belangrijkst zijn. Een eigen plek, werk, studie, een normaal inkomen en mensen die je kan vertrouwen. Manuela, die nu een MBO-opleiding volgt en stage loopt in de huiskamer van het Leger des Heils: “Ik heb één succesverhaal. Één vrouw heb ik zover kunnen krijgen, dat zij het ook durft, eruit stappen. Daar ben ik heel trots op!”