Premier Brass 2019

Zaterdag 30 maart, 19:30 uur

Op zaterdag 30 maart 2019 vindt de volgende editie van Premier Brass plaats in het kerkgebouw‘DeLantearne’ te Surhuisterveen. Sinds 2002 is Premier Brass een geliefd concert op de agenda van brassliefhebbers; een jaarlijks terugkerend evenement waar de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils samen met een gerenommeerde brassband en een gastsolist het podium betreedt. Dit jaar zijn dat Brassband De Bazuin uit Oenkerk en cornetsolist Richard Marshall.
image

Het eerste Premier Brass-concert van de Amsterdam Staff Band vond plaats in 2002 met Brassband Rijnmond. Deze samenwerking met een brass band buiten het Leger des Heils beviel uitstekend en zo werd een reeks van Premier Brass-concerten georganiseerd met o.a. Brassband De Waldsang, Brassband Schoonhoven, Soli Brass, Altena Brass en Amsterdam Brass. Solisten die deelnamen aan Premier Brass waren o.a. Steven Mead(2014),Brandt Attema(2015),Ilja Reijngoud(2016),Owen Farr(2017)en Katrina Marzella(2018).Van deze Premier Brass concerten zijn diverse live-cd's verkrijgbaar.

Line-up 2019

De Amsterdam Staff Band is trots op de line-up voor 2019! Dit jaar zijn dat, naast de Amsterdam Staff Band zelf, Brassband De Bazuin Oenkerk en Richard Marshall, cornetsolist van de wereldberoemde Black Dyke Band. In een afwisselend programma zullen deze gasten zorgen voor een memorabele avond.

image

Richard Marshall

Op het Black Dyke Brass Arts Festival, beschreef de internationaal gerenommeerde copmponist en dirigent Elgar Howarth uit Engeland Richard als"demeest opmerkelijke cornettist die het land ooit heeft voortgebracht." Richard is momenteel eerste solo-cornettist van de wereldberoemde Black Dyke Band. Voorheen was Richard gedurende tien eerste jaar solo-cornettist bij de Grimethorpe Colliery Band. Als een zeer gerespecteerde en toegewijde leraar is Richard een cornetdocent aan het Royal Northern College of Music, het conservatorium van Birmingham en Salford University. Hij is vaste gastdocent op de International Brass Band Summer School, de National Children's Brass Band of Great Britain en de Yorkshire Youth Brass Band.

Richard heeft tot nu toe vijf solo-opnamen uitgebracht. The Debutante(1999), Blaze(2005), Eminence(2007)en The Cornet Heritage Collection Volume 1(2010)en Volume 2 (2013) die allemaal met veel lof werden ontvangen. Zijn opnames Blazeen Eminence kregen de prijs toegekend van Solo-CD van het jaar. Richard werkt samen met gerenommeerde componisten om nieuw en opwindend repertoire te creëren: Elgar Howarth's Sonatina(2008)en Edward Gregson’s Cornet Concerto(2016)zijn twee belangrijke werken die zijn geschreven voor en opgedragen aan Richard. Essentials, een studieboek geschreven door Philip Wilby en in samenwerking met Richard zijn Brass Studies for the Twenty First Century. Dit boek bevat uitdagend studiemateriaal voor gevorderde spelers. Als solist reisde Richard naar Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Hong Kong, Canada, Amerika en verschillende Europese landen. Hij trad op in vele iconische concertlocaties zoals het Sydney Opera House en de Carnegie Hall in New York. Richard is een Besson-artiest en speelt exclusief op een Besson Prestige Cornet in combinatie met een Alliance RM1 Signature-mondstuk.

image

De Bazuin

De Bazuin Oenkerk won in 2014 de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Daarnaast sleepte De Bazuin in het recente verleden diverse prijzen in binnen- en buitenland. Onbetwist hoogtepunt was evenwel een tweede plaats. De Bazuin Oenkerk bereikte deze ereplaats tijdens het Europese kampioenschap in München in 1999. Een unieke prestatie. De Bazuin Oenkerk won in totaal zesmaal de Nederlandse titel, werd tweemaal Swiss Entertainment Champion en behaalde diverse eerste plaatsen bij het internationale Survento Brassband Festival. Tweemaal won De Bazuin Oenkerk de Euro Brass Contest.

De Bazuin komt op festivals en concoursen uit in de hoogste afdeling. Als concertband bij uitstek is de band thuis op elk podium. Bijzonder is dat de band onder leiding van dirigent Klaas van der Woude voor elke gelegenheid een programma op maat samenstelt. De ingrediënten komen dikwijls uit het klassieke repertoire, maar de band speelt even gemakkelijk(eigeninterpretaties van) werken uit musicals en de popmuziek. Lichtvoetigheid en verrassing kenmerken elke uitvoering. Brassband De Bazuin Oenkerk is geen professioneel gezelschap, maar dat blijkt bepaald niet uit het niveau waarop de band presteert. De getalenteerde musici van de band komen allemaal uit(deomgeving van) Fryslân. In de afgelopen jaren maakte de band naam met succesvolle samenwerkingen met vermaarde zangers, zangeressen en instrumentale professionals. Denk aan Karin Bloemen, Iris Kroes, Jan Vayne, het Rosenberg Trio, Brigitte Heitzer en regionale artiesten als Piter Wilkens, Rients Gratema en Gezina van der Zwaag.

image

Amsterdam Staff Band

Gastheer en organisator van Premier Brass is de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils. De Amsterdam Staff Band (ASB) van het Leger des Heils in Nederland, werd in 1962 opgericht. De Band bestaat uit topmuzikanten vanuit het hele land, die allemaal actief zijn in een lokaal Leger des Heils korps (kerk). Alle leden geven vanuit hun persoonlijk geloof in God invulling aan hun muzikaliteit.

Het repertoire van de ASB bevat dan ook een boodschap die is gebaseerd op het Evangelie van Jezus Christus en Zijn liefde voor deze wereld. Iedere dinsdag wordt er gerepeteerd en maandelijks reist de ASB het land door om op verschillende locaties van het Leger des Heils concerten te geven en samenkomsten te begeleiden. Ook maakt de Band geregeld tours naar het buitenland, waarbij landen als Noorwegen, Zweden, Finland, Groot-Brittanië, Canada en de Verenigde Staten worden bezocht. De ASB staat onder leiding van Olaf Ritman en werkt hard aan een zo hoog mogelijke standard in het communiceren van het Evangelie van Jezus Christus door middel van muziek.