Premier Brass 2018

Zaterdag 26 mei, 19:30 uur

Op zaterdag 26 mei 2018 vindt de volgende editie van Premier Brass plaats in het kerkgebouw 'de Rank' te Zuidhorn. Sinds 2002 is Premier Brass een geliefd concert op de agenda van brassliefhebbers; een jaarlijks terugkerend evenement waar de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils samen met een gerenommeerde brassband en een gastsolist het podium betreedt. Dit jaar zijn dat Provinciale Brassband Groningen en baritonsolist Katrina Marzella.
image

 

Het eerste Premier Brass-concert van de Amsterdam Staff Band vond plaats in 2002 met Brassband Rijnmond. Deze samenwerking met een brass band buiten het Leger des Heils beviel uitstekend en zo werd een reeks van Premier Brass-concerten georganiseerd met o.a. Brassband De Waldsang, Brassband Schoonhoven, Soli Brass, Altena Brass en Amsterdam Brass. Solisten die deelnamen aan Premier Brass waren o.a. Robin Taylor (2004), Richard Martin (2005), Steven Mead (2014), Brandt Attema (2015), Ilja Reijngoud (2016) en Owen Farr (2017). Van deze Premier Brass concerten zijn diverse live-cd's verkrijgbaar.

Premier Brass 2018 met Katrina Marzella

De Amsterdam Staff Band is trots op de line-up voor 2018! Dit jaar zijn dat, naast de Amsterdam Staff Band zelf, Provinciale Brassband Groningen en baritonsoliste Katrina Marzella. In een afwisselend programma zullen deze gasten zorgen voor een memorabele avond.

image

Baritonsolist Katrina Marzella

Katrina Marzella is geboren in Edinburgh in 1983. Haar muzikale ontwikkeling is te danken aan de liefde voor muziek van haar familie en de rijke brassbandtraditie die aanwezig was in de regio waar zij in Schotland is opgegroeid. Sinds 2001 speelt Katrina eerste bariton de wereldberoemde Black Dyke Band. Op jeugdige leeftijd won zij diverse concoursen en titels, waaronder de BBC Radio 2 Young Brass Soloist of the Year 2014 en ‘Best Soloist Award’ bij de Europese Brass Band Kampioenschappen in 2014.

Katrina studeerde af aan het Royal North College of Music in Manchester en studeerde tevens rechten aan de universiteit van Glasgow. Als solist, dirigent en docent reist Katrina de wereld rond en heeft zij opgetreden in het Sydney Opera House, KKL Lucerne en de Royal Albert Hall in London. In het Verenigd Koninkrijk is Katrina als docent verbonden aan het conservatorium in Salford en de Royal Military School of Music. Ook soleert zij regelmatig samen met de Black Dyke Band de meest prestigieuze concertzalen en festivals van Europa. Katrina als solist te beluisteren op diverse cd’s en dvd’s, inclusief haar eigen solo-cd ‘Katrina’. Katrina toont zich een ware ambassadeur van haar bariton als solo-instrument. Katrina heeft Yamaha geholpen met het ontwikkelen van de Yamaha Neo-bariton en als Yamaha Artist speelt zij exclusief op Yamaha-instrumenten.

image

Provinciale Brassband Groningen

De Provinciale Brassband Groningen (PBG) is opgericht op 19 januari 1980 te Groningen. Doel was destijds om talentvolle muzikanten in de provincie Groningen de mogelijkheid te bieden om op een zo hoog mogelijk niveau brassbandmuziek te maken. De band is samengesteld uit een evenwichtige mix van zowel amateur- als professionele musici. Inmiddels heeft de PBG een vaste plaats verworven tussen de topbrassbands van Nederland. De band mocht zichzelf tweemaal Nederlands Kampioen noemen en daarmee Nederland vertegenwoordigen op de Europese Brassband Kampioenschappen in 2003 (Bergen) en 2016 (Lille).

Naast succesvolle deelname aan concoursen in binnen- en buitenland wordt de Provinciale Brassband Groningen erg gewaardeerd als concertband. Zo wordt er regelmatig opgetreden met befaamde solisten en gastdirigenten uit zowel de brassbandwereld als de klassieke wereld. De PBG werkt ook regelmatig mee aan diverse crossover-projecten en verlaat hiermee vaak de gebaande paden. Hierbij staan samenwerkingen met cultuuriconen uit de provincie Groningen hoog in het vaandel. Voorbeelden hiervan zijn ‘Backyard Visions’, een samenwerking met Gerard Ammerlaan, en ‘Keuper en Gold’, een project met Groningse liedjes van Alex Vissering. De grote muzikale diversiteit van de PBG is vastgelegd op diverse CD’s en een DVD. Het meest recente voorbeeld op het gebied van diversiteit zijn de optredens op ReitdiepPOP in 2016 in 2017. Aan een uitverkochte Reitdiephaven werden fantastische concerten gegeven met voortrekkers van de Groninger taal en cultuur: Pé Daalemmer en Rooie Rinus, Alex Vissering, Jan Henk de Groot en Erwin de Vries.

image

Amsterdam Staff Band

Gastheer en organisator van Premier Brass is de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils. De Amsterdam Staff Band (ASB) van het Leger des Heils in Nederland, werd in 1962 opgericht. De Band bestaat uit topmuzikanten vanuit het hele land, die allemaal actief zijn in een lokaal Leger des Heils korps (kerk). Alle leden geven vanuit hun persoonlijk geloof in God invulling aan hun muzikaliteit.

Het repertoire van de ASB bevat dan ook een boodschap die is gebaseerd op het Evangelie van Jezus Christus en Zijn liefde voor deze wereld. Iedere dinsdag wordt er gerepeteerd en maandelijks reist de ASB het land door om op verschillende locaties van het Leger des Heils concerten te geven en samenkomsten te begeleiden. Ook maakt de Band geregeld tours naar het buitenland, waarbij landen als Noorwegen, Zweden, Finland, Groot-Brittanië, Canada en de Verenigde Staten worden bezocht. De ASB staat onder leiding van Olaf Ritman en werkt hard aan een zo hoog mogelijke standard in het communiceren van het Evangelie van Jezus Christus door middel van muziek.