Premier Brass - The X-mas Edition

Zaterdag 25 november, 19:30 uur

Op zaterdag 25 november 2017 vindt de volgende editie van Premier Brass plaats in het Koepeltheater in Leeuwarden. Dit jaar staat in het teken van Advent en Kerst: The Christmas Edition. Sinds 2002 is Premier Brass een geliefd concert op de agenda van brassliefhebbers; een jaarlijks terugkerend evenement waar de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils, samen met een gerenommeerde brassband en een gastsolist, het podium betreedt. Dit jaar zijn dat Soli Brass en Owen Farr.

 

Sinds 2002 is Premier Brass een geliefd concert op de agenda van brassliefhebbers. Het eerste concert ontstond in de samenwerking met brassband Rijnmond. De samenwerking met een brassband buiten het Leger des Heils beviel erg goed en de jaren daarna werd samengewerkt met De Waldsang, Schoonhoven, Oefening en Uitspanning, Soli Brass, Altena Brass, Pro Rege en de Spijkerpakkenband. in 2004 (Robin Taylor), 2005 (Richard Martin) en 2015 (Brandt Attema) werd er samengewerkt met solisten. Initiator van Premier Brass is voormalig dirigent van de Staff Band Howard Evans die als gastdirigent nogmaals meewerkte in 2010. Van de Premier Brass concerten zijn verschillende cd's verkrijgbaar.

 

Line-up 2017

We zijn trots op de line-up voor 2017! Tijdens Premier Brass zijn, naast de Amsterdam Staff Band, Soli Brass en gastsolist Owen Farr te horen. In een afwisselend programma zullen alle gasten zorgen voor een memorabele brassavond.

image

Owen Farr

Owen, geboren in Pontypool (South Wales, Verenigd Koninkrijk), heeft zich ontwikkeld van lid van de lokale dorpsband tot ’s werelds grootste hoornvirtuoos. Na zes succesvolle jaren met de Fairey Band en elf jaar met de Cory Band, reist Owen nu als solist de wereld rond, geeft workshops en toont zich een waar ambassadeur van zijn instrument. Owen doceert onder meer aan het Royal Northern College of Music, Birmingham Conservatoire, Royal Welsh College of Music and Drama en als  internationaal docent aan Salford University. Daarnaast is hij als instructeur verbonden aan de National Youth Brass Band van Groot-Brittannië, de National Childrens Brass Band, de Fermanagh/Tyrone Summer School en de International Brass Band Summer School.

Owen reist dikwijls de wereld rond voor optredens en is momenteel solo-hoornist van  de wereldberoemde Band of Battle Creek, een brassband uit de Verenigde Staten, en solo-hoornist bij Tubular Brass (Verenigd Koninklijk). Hij is exclusief Besson Musical Instrument-artiest en verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole voor alle instrumenten die de fabriek van Besson in Duitsland verlaten. Owen bespeelt een Besson Prestige 2050G in combinatie met een Owen Farr Alliance 2 mondstuk.

image

Soli Brass

Muziekvereniging Soli Deo Gloria, opgericht in 1936 als fanfareorkest, is één van de oudste muziekverenigingen in Leeuwarden. Oorspronkelijk was de vereniging verbonden aan de Vrije Evangelische Gemeente in Leeuwarden. Naast deelname aan concoursen was begeleiden van de samenzang tijdens de erediensten één van de belangrijkste activiteiten. Dirigent Sjoerd Nieuwland [vanaf 1965] vormde het orkest om naar de in opkomst zijnde Engelse brassband bezetting, waarbij de voorkeur van Nieuwland, zelf afkomstig uit het Leger des Heils, uitging naar een dubbel bezette brassband. Soli Deo Gloria trad veel voor het voetlicht, zowel tijdens kerkdiensten, concerten en ook marcherend door de stad. In 1974 werd Jan de Haan aangesteld als dirigent en behaalde Soli Deo Gloria de Nationale Brassband titel. Ook na zijn afscheid, eind 1994, treedt Jan de Haan regelmatig op als gastdirigent tijdens de concerttournees en bij cd-opnamen van Soli Brass. Twee seizoenen nam Soli Deo Gloria deel aan het tv-programma 'U zij de Glorie' van de NCRV, productie Jan de Haan. In 1997 vindt de naamswijziging plaats en heet de band voortaan Soli Brass.  Jan de Haan wordt tot 2002 opgevolgd door respectievelijk Wiebe Buis, Thijs Oud en Piet Groeneveld. Vanaf 2002 tot 2005 was Piet Visser dirigent van Soli Brass. Onder zijn leiding volgt een periode van constante muzikale groei met prachtige concerten.

Na een fase van interim-dirigenten, is onze huidige dirigent Anne van den Berg in 2012 aangesteld en vierde de band in 2011 vierde zijn 75-jarig bestaan. Met Anne van den Berg aan het roer is de band voornemens om zich weer in de hoogste regionen van de brassbandscene in Nederland te gaan begeven. In 2015 mag Soli Brass zicht vice-kampioen (runner up) noemen van Nederland in de kampioensdivisie. 

Amsterdam Staff Band

Gastheer en organisator van Premier Brass is de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils. De Amsterdam Staff Band (ASB) van het Leger des Heils in Nederland, werd in 1962 opgericht. De Band bestaat uit topmuzikanten vanuit het hele land, die allemaal actief zijn in een lokaal Leger des Heils korps (kerk). Alle leden geven vanuit hun persoonlijk geloof in God invulling aan hun muzikaliteit.

Het repertoire van de ASB bevat dan ook een boodschap die is gebaseerd op het Evangelie van Jezus Christus en Zijn liefde voor deze wereld. Iedere dinsdag wordt er gerepeteerd en maandelijks reist de ASB het land door om op verschillende locaties van het Leger des Heils concerten te geven en samenkomsten te begeleiden. Ook maakt de Band geregeld tours naar het buitenland, waarbij landen als Noorwegen, Zweden, Finland, Groot-Brittanië, Canada en de Verenigde Staten worden bezocht. De ASB staat onder leiding van Olaf Ritman en werkt hard aan een zo hoog mogelijke standard in het communiceren van het Evangelie van Jezus Christus door middel van muziek.