‘Wij zien kinderen die het slachtoffer zijn van criminele uitbuiting’

22-01-2018

Dagelijks worden honderden kinderen de straat op gestuurd om via criminele activiteiten geld te ‘verdienen’. Veelal hebben ze een Roma-achtergrond. ‘Wij zien kinderen die het slachtoffer zijn van criminele uitbuiting, mede door familie’, aldus Cornel Vader, directeur Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg & Jeugdbescherming en Reclassering.

Neem Milo, een veertiger, woonachtig in Nederland. “Ik werd geboren in een weiland, dicht bij Marseille”, vertelt hij in een uitzending van Nieuwsuur. Na jaren in een kindertehuis te hebben gewoond wordt hij op zijn 7e herenigd met zijn familie. Vanaf dan begint voor hem het zware leven. “Inbreken, zakkenrollen, autokraken, dagelijks moest ik op boevenpad. ‘Verdiende’ ik niets, dan wist ik dat ik niet thuis hoefde te komen.”

Veel kinderen blijven onder de radar
In 2016 kreeg het Leger des Heils via een jeugdbeschermingsmaatregel 40 kinderen onder zijn hoede, voor wie hetzelfde geldt als voor Milo: crimineel uitgebuit en mishandeld. In hun geval oordeelde de rechter dat ze slachtoffer zijn van een misdrijf. Veel meer crimineel uitgebuite kinderen blijven onder de radar. Ze worden – als ze worden opgepakt – gezien als een dader van een strafbaar feit. Krijgen een straf en worden daarna weer teruggebracht naar hun ouders, zodat ze opnieuw op boevenpad kunnen gaan.

'Wij willen samenwerken'
Omdat het fenomeen criminele uitbuiting zo complex is, vraagt het om bijzondere aandacht, ook lokaal. Daarom pleit Vader voor een specialistische aanpak. Met jarenlange ervaring in hulpverlening aan mensen aan de onderkant van de maatschappij heeft het Leger des Heils die specialistische kennis in huis. “Maar alleen als we kunnen samenwerken met bijvoorbeeld politie en scholen en nauw contact hebben met de burgemeester, kunnen we deze kinderen blijvend uit het systeem halen waarin ze zo verstrikt zijn geraakt. Wij willen dat deze kinderen, net als ieder ander kind, veilig kan opgroeien.”