Update noodhulpverlening in Haïti

28-11-2016

Vorige maand raasde orkaan Matthew over de Cariben. Haïti werd zwaar getroffen, de tweede grote natuurramp in zes jaar tijd in het land. Direct na de orkaan ontstond er een cholera-uitbraak. Ongeveer twee miljoen mensen zijn getroffen door deze rampen. Het Leger des Heils werkt hard om voor zo veel mogelijk mensen te voorzien in een schuilplaats en voedsel. Daarnaast vindt in de Bethel kliniek van het Leger in Font-des-Negres een grote vaccinatie-operatie plaats in de strijd tegen cholera. 

In Haïti houdt de hulpverlening zich momenteel bezig met een awareness-programma in het kader van hygiëne. Er worden preventie ‘kits’ uitgedeeld en voorlichting gegeven aan het meest kwetsbare deel bevolking in de getroffen gebieden. Verder houdt het Leger zich bezig met projecten voor onderdak, landbouw en water.

Ook wordt er hard gewerkt om het onderwijs weer op gang te krijgen. Ongeveer 1700 scholen zijn beschadigd geraakt door de orkaan, waaronder enkele van het Leger des Heils. Scholen moeten worden gerepareerd of opnieuw gebouwd. Daarnaast zorgt het Leger des Heils voor schriften, schoolboeken, pennen en uniformen, zodat kinderen zo snel mogelijk weer naar school kunnen. Het heeft prioriteit om de kinderen spoedig weer een ‘normaal’ leven te geven.