Hoe is het met de bestrijding van ebola? (3)

16-01-2015

UPDATE 16 JANUARI 2015

Ebola blijkt nog steeds een hardnekkig en lastig te bestrijden virus. Het aantal (vermoedelijke en bevestigde) besmettingsgevallen is sinds onze laatste update (op 10 december) gestegen van 17.145 naar 20.206. Het aantal doden steeg van 6.070 naar 7905. Ook zijn er meer landen getroffen door het virus. In november schreven we dat naast Liberia en Sierra Leone ook Guinee, Mali en de Verenigde Staten waren gestroffen. Inmiddels moeten we Nigeria, Senegal en Spanje aan die rij toevoegen. 

Terwijl we onze focus houden op het stoppen van de epidemie, het behandelen van de zieken en het preventeren van nieuwe uitbraken, is het van cruciaal belang dat de internationale gemeenschap samenwerkt om te helpen de drie landen te herstellen. Ten eerste, door de heropleving van de lokale economie en het levensonderhoud van miljoenen individuen en huishoudens. Ten tweede, door te helpen bij de volksgezondheid, met inbegrip van investeringen in decentrale gezondheid faciliteiten , personeel , apparatuur en onderzoek verbeterd. En ten derde, door het transformeren van de manier waarop de ontwikkeling is gepland en beslissingen worden genomen.

Wat we momenteel doen

1. Noodfonds personeeel en officieren LDH
We zijn in Liberie een noodfonds gestart voor het personeel en officieren van het Leger des Heils. We hebben aan dit project $ 8000 geschonken. Hiermee zorgen we voor de ondersteuning van twee families en betalen we het schoonmaken / desinfecteren van de gebouwen. We hebben ook steun verleend aan de familie van luitenant Rebecca die in waren quarantaine waren en een lid van het secretariaat van het onderwijs die verschillende familieleden verloor.

2. 'Ebola Awareness Campagne' en psycho-sociale begeleiding voor Ebola overlevenden.
$ 23.000 - gefinancierd door Zweden. In dit project proberen we voldoende besef van de realiteit van Ebola te creeren in de gemeenschappen; versterken we de preventieve maatregelen; en ondersteunen we de overlevenden van Ebola. Dit laatste doen we om hen te begeleiden van een getraumatiseerde toestand naar een normale toestand, door middel van professionele en constructieve psycho-sociale begeleiding.We helpen inmiddels omstreeks 1500 mannen, 2500 vrouwen en 1000 kinderen. De training van vrijwilligers en de voorlichtingsprogramma's in de gemeenschappen rond de scholen is vlak voor de Kerst afgerond.

3. Drie maanden voedseldistributie
In december 2014 zijn we met dit project gestart. Hiervoor is $ 106,155.00 gefinancierd door het Leger des Heils in de United States. Daarvan is $ 50.000 ontvangen in Liberie.
Voor ongeveer $ 30.000 per maand kunnen we meer dan drie maanden voedsel verschaffen. Dit programma richt zich vooral op de berg Barclay gemeenschap; een gebied dat een bijzonder hoog dodental had en bekend staat om een aantal kwetsbare weeskinderen. De verdeling van het voedsel is gericht op 500 families, en zal zo ongeveer 5000 mensen drie maanden lang van voedsel voorzien. 

Afgeronde projecten
We hebben 6 proejecten inmiddels afgerond. Dit betrof Noodhulp in Liberie, ondersteuning van de slachtoffers, Hygiene Promotie en verstekken van preventiematerialen, ondersteuning van Ebola Slachtoffers in de Lagoon Gemeenschap, Voedseldistributie in Sierra Leone en proactieve acties in Ghana.

Wat we verder nog willen doen
We beginnen in 2015 verschillende belangrijke nieuwe projecten. Onder andere het heropenen van 11 scholen in Liberie, voedseldistributie in Sierra Leone, kinderondersteunigsnprojecten voor weeskinderen, een Boeren Ondersteuning Project en de heropening van de William Booth Clinic.

Geld dat we tot nu toe hebben besteed, per land:
Liberie: 1.81.995 euro, waarmee we meer dan 28.800 mensen hebben geholpen in zeven verschillende projecten. Met het lopende project helpen we momenteel 5.000 mensen.
Sierra Leone: 31160 euro, warme we ongeveer 5.000 mensen hielpen in twee verschillende projecten.
Ghana: 17277 euro aan support voor 12 ziekenhuizen.

We hebben voor onze nieuwe projecten dringend geld nodig!
Help daarom mee en doneer via: NL27 RABO 0119 6839 89