Uitgebuite Roma-kinderen opgevangen door het Leger

22-06-2016

De politie heeft vorige week in Barcelona zes Roma-kinderen uit de handen van een crimineel netwerk bevrijd. De kinderen werden onmiddellijk na de inval opgevangen door gezinsvoogden van het Leger des Heils in Spanje en teruggebracht naar Nederland. Ze waren al eerder bekend bij het Leger des Heils via Reclassering en Jeugdbescherming. De kinderen verblijven momenteel op een veilige locatie waar het Leger hen helpt aan een nieuw perspectief een gezond, zinvol bestaan.

De kinderen moesten zakkenrollen en de buit afdragen aan het netwerk. Volgens de politie moesten ze zo’n 1.000 euro per dag stelen. De oudste was 15 jaar en de jongste nog maar een baby. Het Leger des Heils is verbonden aan het programma ‘Aanpak Uitbuiting Roma-kinderen’ van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Van daaruit zijn wij betrokken als partner in het onderzoek naar de uitbuiting onder Roma-kinderen. De politie vermoedt dat er ongeveer 300 Roma-kinderen op dit moment in Europa rondzwerven en in opdracht stelen. Het Leger des Heils zet zich actief in voor deze doelgroep in onze strijd tegen mensenhandel.

Hugo van Meeuwen, projectleider Roma: “We vinden het belangrijk om deze kinderen als slachtoffer te zien van uitbuiting en mensenhandel in plaats van kleine criminelen. Ze hebben van kleins af aan niets anders geleerd dan te stelen en werden dagelijks onder druk gezet om te voldoen aan de vraag van het netwerk. We bieden hen bescherming en veiligheid tegen het criminele netwerk en werken aan herstel van het gewone leven. Ze gaan nu voor het eerst naar school, hebben een normaal dagritme en mogen eindelijk onbezorgd spelen.”