Ricardo wordt derde in de finale van We Want More

17-08-2020

Zondag 16 augustus eindigde Ricardo als derde in de finale van We Want More, SBS 6. Ricardo is vrijwilliger en oud-deelnemer van het Leger des Heils. Voor de finale zochten we hem en zijn muziekcoach Kim (manager Vrije Tijd bij het Leger des Heils) op. Ricardo vertelt wat zijn deelname aan We Want More en de steun van Kim voor hem betekent.

Hey Ricardo! In de finale, wat een feest! Wat vind je van alle publiciteit rond jou?
"Ik vind het hartstikke leuk! Ik ben jarenlang alleen geweest, dus dat ik dit heb bereikt en op een podium sta en zoveel mensen mag ontmoeten; daar ben ik heel trots op en blij mee." "Niet alleen voor mezelf, ook voor mijn familie en de anderen. De mensen om me heen die er altijd voor me zijn geweest. Zij zijn blij voor mij en delen mijn succes: ‘je kan het wel!’ Ze genieten ervan dat ik er ‘weer ben’. Ik hoef geen superster te zijn, dat was ik al bij m'n geboorte, haha. Maar ik houd wel van alle aandacht."

Je bent vrijwilliger bij Amsterdam Korps Oost. Wat doe je daar?
"Ik doe daar de afwas en maak een praatje met de oude dames en heren die daar zijn. Ik maak ze vrolijk, soms zing ik voor ze. Ik geef ze aandacht, dat hebben mensen nodig. Geen vluchtige aandacht, niet opschieten. Maar de tijd nemen, het gevoel geven dat mensen erbij horen. Zo ben ik altijd al geweest, hoor."

Goed Folk_20200814_L5A9867-bewerktIk denk dat je een grote inspiratiebron bent voor veel mensen, merk je dat en wat vind je daarvan?

"Ik vind het heel fijn dat ik dat kan zijn. Niets is onmogelijk en alles is mogelijk! Dat is wat ik de mensen wil laten zien en waar ik het bewijs van ben. Maar ik ga er niet van naast mijn schoenen lopen. Ik ben zoals ik ben. En ik heb alles te danken aan anderen - ik heb een lieve papa en mama."

Wat vind je er eigenlijk van dat je overal wordt geframed als 'ex-drugsverslaafde'?
"Oooh, daar zit ik niet mee. Weetje, ik ben niet de enige, we hebben allemaal wat. En daarnaast: ik houd van kritiek, dat maakt me sterker. Iedereen kan meevieren in mijn vreugde maar mensen mogen ook weten van de realiteit. Dat hoort erbij."

Goed Folk_20200814_L5A9966-bewerktWat maakt je het meest gelukkkig aan We Want More?

"Kim maakt mij heel gelukkig! Kim gelooft in mij, ze is een kanjer van een vrouw. Zij heeft mij opgegeven voor het programma en mij de kans gegeven om dit allemaal te beleven. Ik heb in 2012 voor het eerst meegedaan aan het Kunst en Theater Festival in Amsterdam. Kim kent mij dus al 9 jaar, ze gelooft al zo lang in mij." "Zij heeft mij gestimuleerd om mijn muziek weer op te pakken. En dankzij muziek ben ik waar ik nu ben. Muziek is echt het allerbeste medicijn. Beter dan de dokter, beter dan de allerbeste psycholoog. Muziek is alles voor mij. Muziek maakt je vrolijk, het roept herinneringen op, het geeft je een verliefd gevoel. Muziek kan wonderen doen, het brengt mensen samen. En de liefde voor elkaar, dat is het mooiste wat er bestaat op deze aardbol. Mijn dochter appte me gisteren: ‘papa ik ben trots op je’. Nou, wat wil je nog meer - daar doe ik het voor."