Prinses Beatrix opent Majoor Bosshardtburgh

03-10-2014

Prinses Beatrix opende vrijdagmiddag 3 oktober de nieuwe opvanglocatie van het Leger des Heils, de Majoor Bosshardtburgh. Dezelfde middag opende de commandant van het Leger des Heils, commissioner Hans van Vliet, het Leger des Heils Museum dat in hetzelfde pand is gevestigd.  

De Majoor Bosshardtburgh is gevestigd aan de Oudezijds Armsteeg en grenst aan het huis waar majoor Bosshardt in 1951 haar welzijnswerk op de Wallen begon. De nieuwe woonvoorziening vervangt de Gastenburgh, het opvangcentrum aan de Oudezijds Achterburgwal, waar de bewoners vaak langdurig met vier of vijf personen op één kamer verbleven.

Voorafgaand aan de opening woonde de Prinses een feestelijke bijeenkomst in de Koepelkerk bij. Wethouder Zorg en Welzijn Eric van der Burg sprak geëmotioneerd over 'een investering in Amsterdam'. "De Majoor Bosshardtburgh maakt onze stad een stukje beter."  

Na de opening kreeg de Prinses een rondleiding door de nieuwe opvangvoorziening. In de Majoor Bosshardtburgh krijgen alle zesendertig bewoners een eigen kamer, geheel toegespitst op de zorg voor de vaak slechte lichamelijke gezondheid van de bewoners. Envoy Henk Dijkstra, directeur Leger des Heils Amsterdam: "Sommige bewoners hadden nog nooit een eigen toilet gehad. Die mensen zijn zó dankbaar. We worden nu al 'het Amstelhotel van de daklozen' genoemd. En daar zijn we hartstikke trots op!" 

Museum 
Het gloednieuwe museum biedt een overzicht van de geschiedenis van het Leger des Heils in Nederland in relatie tot het huidige werk. Het verhaal wordt verteld aan de hand van historische voorwerpen, zoals de viool die gebruikt werd bij de eerste Legersamenkomst in Nederland. Ook zijn nog niet eerder vertoonde historische filmfragmenten en foto’s te zien. 

Er is een tijdelijke tentoonstelling over het Leger des Heils en de Oranjes, waar nog niet eerder getoonde fotoboeken tentoongesteld worden. Deze boeken zijn in de vorige eeuw door het Leger des Heils aan de koninklijke familie aangeboden. Het Koninklijk Huis heeft deze boeken welwillend in bruikleen afgestaan.

Het museum wordt beheerd door cliënten, medewerkers en vrijwilligers van het Leger des Heils. Het is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 uur. Het eerste weekend na de opening opent het museum de deuren ook op zaterdag 4 en zondagmiddag 5 oktober. 

Het Leger des Heils heeft voor concept en realisatie een beroep kunnen doen op Joël Batenburg (input2media). Het interieur is verzorgd door architect Els Verkerk (Verkerke bureau voor architectonische vormgeving), die eerder tekende voor de inrichting van enkele andere Nederlandse musea. Het is hun gelukt om samen met mensen van het Leger des Heils in een bescheiden ruimte een aansprekend en multifunctioneel museum neer te zetten. 

Leger des Heils 

Het Leger des Heils helpt kwetsbare mensen met problemen op meerdere leefgebieden, die daardoor belemmerd worden om in hun bestaansvoorwaarden te kunnen voorzien. Naast de opvang en begeleiding van dak- en thuislozen, biedt het Leger onder meer thuiszorg, dagbesteding en ondersteuning aan gezinnen. Vaste medewerkers en vrijwilligers van het Leger des Heils helpen in Amsterdam jaarlijks 4.500 mensen.